Missuppfattning 1: Nätverkande är slöseri med tid.
Nätverk kan ge dig information som du annars inte fått, vara bollplank för dina idéer och vara till hjälp när du måste fixa en uppgift snabbt. Men att nätverka betyder inte att du ska hålla kontakt med en massa människor, eller alla som vill nätverka med dig. Då tar det troligen mer tid än det ger tillbaka.
Det som behövs för att ett nätverk ska vara värt tiden är att du tänker igenom vilka personer som är viktiga för dig utifrån det du behöver i ditt jobb och att du sedan försöker knyta kontakt med just dem.
Missuppfattning 2: Bara de som har anlag för att nätverka blir bra på det.
Många tror att bara extroverta personer kan bli bra på att nätverka, men som med allting annat handlar det snarare om hur mycket kraft vi lägger på att lyckas. Tänk inte ”jag kan aldrig lära mig” utan gå in för att du kan lika väl som alla andra.
Missuppfattning 3: Relationer borde växa fram naturligt.
Många tycker att det nästan är oetiskt att lära känna någon för att det är bra strategiskt. Men att nätverka handlar om att ni båda ska få något ut av det. Tanken är att få olika perspektiv och kunskaper. De personer vi naturligt blir kompis med är ofta för lika oss själva för att ge de perspektiven.
Missuppfattning 4: Nätverkande är manipulativt.
En del människor väljer bort nätverkande för att det skulle vara ett sätt att få otillbörliga fördelar. Andra ser nätverkande som något ömsesidigt där man ger tillbaka lika mycket som man får ut av det. Ett tips är att prova och se om nätverk ger något både för dig själv och ditt företag eller organisation.
Missuppfattning 5: De nära relationerna ger mest.
Självklart är de personer du har nära relationer med viktiga. Men, återigen, det är personer som du bara känner lite mer avlägset eller inte träffar så ofta som kan ge nya infallsvinklar och information du annars inte hade fått. Och det är de som i sin tur är nyckeln till att utvidga ditt nätverk ännu mera.
Källa: Harvard Business Review