Förmågorna som gör dig till en framgångsrik ledare

Ledarskap Vad är det som gör vissa mer framgångsrika än andra? Vilka förmågor besitter de? Ledarskapsentreprenören Svante Randlert har identifierat tio faktorer.

Förmågorna som gör dig till en framgångsrik ledare
Svante Randlert är entreprenör, författare och vd för rådgivningstjänsten Wisory med inriktning på ledar- och affärsutveckling. Foto: Oskar Omne

I podden Chefssnack intervjuade ledarskapsentreprenören Svante Randlert 100 ledare verksamma i svenskt näringsliv. Han drev podden i fyra år och insåg att han samlat på sig ett unikt material. Djupintervjuerna transkriberades och analyserades av analysföretaget Verian (tidigare Kantar Sifo), och boken ”Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare” är alltså resultatet av en kvalitativ empirisk studie.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Intervjupersonerna plockade han från topplistorna; årets vd, årets chef, årets entreprenör, årets superkommunikatör, vd:ar och chefer på såväl börs- som scaleup-bolag, myndighetsdirektörer och generaldirektörer, hälften kvinnor och hälften män. 

– Det som är häftigt är att det här är förmågor som alla kan träna upp, säger Svante Randlert.

Han kallar deras framgångsförmågor för klokfaktorer.

– Den röda tråden är att det handlar om mellanmänskliga attribut. Jag är verkligen för teknik och digital utveckling, men vi måste nyktra till och inse att det är mänskliga relationer som gör störst skillnad inom ledarskapet.

Att lära genom att fela

Bortprioriteraren som kan välja bort och spanaren som omvärldsbevakar och tar sig tid att reflektera är två typer som beskrivs i boken. En tredje är beslutsfattaren som provar sig fram och vet att det värsta som kan hända är att man råkar lära sig något. 

– Vissa har dåligt självförtroende och många har gjort hur många fel som helst – men de har lärt sig genom att göra och testa. Som Emil satt i snickarboa och täljde på sina gubbar har de här vd:arna täljt på sina förmågor och förädlat dem genom åren.

Två frågor Svante Randlert ofta ställer till sina intervjupersoner är: När gick det mest åt helsike? Och vad är din viktigaste lärdom? 

– För Sas-Janne var det när han fick sin första chefsroll. Han försökte bete sig som en chef, så han tänkte att en chef är. Det ledde till att han fick en rejäl utskällning. Han blev tillsagd att han ju fick chefsrollen för att han var Janne, och inte skulle försöka vara någon annan. Se till att bli Janne igen, fick han höra. Och det var en av hans viktigaste lärdomar som ledare.

Bästa laget vinner

Enligt Svante Randlert är det när det gått stick i stäv med hans tio klokfaktorer som det gått åt helsike. Bland annat gör många ledare någon gång misstaget att tro att de kan göra allt på egen hand. ”Gruppskaparen” är ytterligare en av de tio framgångstyperna.

– Den som har starkast grupp vinner. En annan sak som förenar de här ledarna är att de skriver under på min definition av ledarskapet. Ledarskap för mig står för att leda så att andra vill och kan skapa. Det är inte du som vd eller chef som ska skapa, du bör möjliggöra förutsättningarna för andra.

Svante Randlers beskrivning illustrerar även det paradigmskifte som det talas om inom ledarskap i dag. Många forskare, branschexperter och yrkesprofessionella ledare är överens om att rollerna har förflyttats. 

– Förut jobbade personalen för chefen och direktören, men nu är det ledare som jobbar för medarbetarna. Är du inte med på det paradigmskiftet kommer du få det svårt i framtiden, avslutar Svante Randlert.

3 förmågor och kloka råd

  • Medmänniskan
    Om Svante Randlert ska sammanfatta den framgångsrika ledaren i ett fåtal ord så blir det en people person. Medmänsklighet är utan tvekan den viktigaste förmågan för framgång.
    Tips: Odla din nyfikenhet. För att vara närvarande och inlyssnande måste du vara nyfiken.
    Tänk på: Att lyssna handlar om att höra även det som inte sägs.
    Devis: ”Människor är vägen till framgång”
  • Bortprioriteraren
    Det svåra i dag är inte att göra mer. Det svåra är att ägna dygnets timmar åt rätt saker.
    Tips: Gör en att-inte-göra-lista.
    Tänk på: Vad är egentligen målet? Satsa på det som ger störst effekt.
    Devis: ”Multitaskning är en myt”
  • Spanaren
    För att lära sig av sina misstag krävs reflektion bakåt och för att fatta rätt beslut kan omvärldsbevakning vara avgörande. 
    Tips: Ta dig tid och reflektera lite varje dag. 
    Tänk på: Mångfald bidrar med nya perspektiv, bolla därför med andra människor som inte delar din bakgrund. 
    Devis: ”Utan spaning, ingen aning!”

    Ur ”Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare” (Volante 2024).

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.