Stress, utbrändhet och ökande sjukskrivningstal är växande problem inom dagens arbetsliv. Hans-Erik Olson driver kunskapsföretaget Institutet för fritidsvetenskapliga studier. För Folkhälsoinstitutets räkning har han skrivit boken ”Den lekande arbetaren” som behandlar ohälsan inom arbetslivet ur ett fritidsvetenskapligt perspektiv. Han tycker inte att det räcker med att bara försöka undvika sjukskrivningar till varje pris. Målet ska vara att skapa hälsosammare arbetsplatser och för att lyckas med det måste sättet att se på arbete förändras i grunden.
Nya värderingar
Förändringen kan ske dels genom nya arbetssätt och dels genom att medarbetarna anammar en leketik i stället för en arbetsetik. Det handlar inte om att sitta och bygga lego på jobbet utan om att se på arbetet som något som man gör för att det är roligt och inte för att man är tvungen till det.
– Man måste få in fritidens värderingar på arbetsplatsen och i arbetsprocessen, förklarar Hans-Erik Olson.
Tanken är att om de anställda själva i hög grad får forma sitt arbete så ökar också deras motivation och arbetslust. Här spelar arbetsgivarna en viktig roll. Det är deras ansvar att ge medarbetarna friare ramar och mer inflytande över sin arbetssituation.
Större kreativitet
En bonuseffekt av större frihet i arbetsprocessen är ökad kreativitet vilket i sin tur leder till fler nya idéer och produkter, tror Hans-Erik Olson.
– Se på Bill Gates som satt i sitt garage och lekte med datorer.
Förutom frihet att styra sin arbetssituation så är det även viktigt med studieresor och fortbildning. Medarbetarna måste få möjlighet att växa i sin arbetsprocess och utveckla en ökad professionalitet. Hans-Erik Olson tycker också att arbetsgivarna bör satsa mer på personstödsprogram till de anställda. Personstödsprogram innebär att den anställde kan få stöd och hjälp vid till exempel livskriser och ekonomiska problem.
– Det visar att företagsledningen bryr sig om sina anställda.
Samhörighet i föreningar
Social samhörighet på jobbet är en annan pusselbit för att öka välbefinnandet. Den kan stimuleras med hjälp av fritidsföreningar för de anställda, vilket är vanligt inom större företag. Deras aktivitetsbud har traditionellt sett dominerats av sportaktiviteter som den klassiska korpfotbollen. Men den traditionen är på väg bort och allt fler företag satsar nu på aktiviteter av mer social och kulturell karaktär. Det är en nödvändig utveckling menar Hans-Erik Olson som tycker att friskvården på arbetsplatserna har varit alltför fixerad vid fysisk aktivitet.
– Det är inte bara kroppen som är viktig, man måste ägna sig åt andra saker också.
Buffert mot utbränning
Den egna tiden utanför jobbet är också viktig som en buffert mot utbränning. Hans-Erik Olson förespråker fritidsaktiviteter som involverar ett aktivt deltagande. Till exempel är körsång att föredra framför ett biobesök. Själv pysslar han gärna med sin fritidsbåt när han är ledig. Fritiden ska bidra till den personliga utvecklingen samtidigt som den är ett sätt att koppla av från arbetet. Men vardagssysslor som att skjutsa barnen eller åka och handla räknas inte som fritid i det här sammanhanget, även om det utförs på den tid som man är ledig.
– Många har anammat en målrationalitet där de ska göra så mycket som möjligt på fritiden och det leder till stress, säger Hans-Erik Olson.
Fakta
Tipsen kommer från Maria Grudén, vd på Great Place to Work.