Ett av de tydligaste hindren för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden är uttaget av föräldraledighet vilket fortfarande är snedfördelat. Kvinnor tar ut drygt 70 procent av dagarna, vilket påverkar såväl karriär som lön negativt.
Män och kvinnor har olika uppfattning
Hur tänker då den unga generationen kring jämställdheten på arbetsmarknaden? Tillsammans med strategi- och analysföretaget Ipsos har Ledarna kartlagt attityder kring kön, lön och karriär i millenniegenerationen. Undersökningen visar att bilden av verkligheten skiljer sig starkt mellan könen.
Kvinnorna har en tydligare bild av skillnaderna i möjligheter och förutsättningar som möter män och kvinnor i arbetslivet. Männen har i större utsträckning uppfattningen att arbetslivet redan är relativt jämställt och att villkoren är mer rättvisa än vad Ledarnas kartläggning visar att de är.
Det går för långsamt
Analysen pekar på att det inte är sannolikt att det kommer att ske några större förändringar av sig självt. Istället riskerar jämställdheten att stagnera eller gå bakåt.
”Om inget förändras kommer dagens ojämställda chefsstrukturer och föråldrade normer och förväntningar på kvinnor och män som är chefer därför sannolikt att återskapas” skriver Annika Elias, ordförande för Ledarna, i förordet till rapporten.
Läs hela rapporten Tiden går attityder består