Under pandemin är det många som jobbar hemifrån. Och att arbetet ska ske inomhus betraktar de allra flesta som självklart.
Många fördelar med att jobba utomhus
Arbetsmiljö
Många kontorsjobb kan även utföras utomhus. Det bidrar till trivsel och välbefinnande – men är också förknippat med skuldkänslor. Det visar en studie som utforskat ämnet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men enligt doktoranden Charlotte Petersson Troije vid Malmö universitet finns det många arbetsrelaterade aktiviteter som med fördel kan utföras utomhus. Det kan handla om möten, jobba med dator, läsa, tänka eller helt enkelt pausa.
– Att jobba utomhus ger en rad fördelar för individen som till exempel en känsla av välbefinnande, återhämtning, självständighet, förbättrad kognition och bättre sociala relationer, säger hon.
Stickut-projektet
Charlotte Petersson Troije har genomfört det så kallade Stickut-projektet vid Malmö universitet i samarbete med Malmö Stad. Projektets syfte har varit att finna nya former för ett mer innovativt och hållbart arbetsliv genom att utmana rådande normer kring arbete.
I projektet har 58 personer från olika förvaltningar i Malmö stad fått prova och utvärdera olika former av arbete utomhus. Data har sedan samlats in via intervjuer, gruppdiskussioner och en skräddarsydd mobilapp.
Förknippat med skuldkänslor
Men samtidigt som studien visar på många fördelar med att jobba utomhus för det också med sig många skuldkänslor. Det finns många djupt liggande normer kring arbete och hur det bör utföras. Många känner sig ”skyldiga” när de jobbar ute i solen istället för på kontoret, konstaterar Charlotte Petersson Troije.
– Men här ser jag nu chans till förändring. Under pandemin har vi förändrat vår syn på arbete och kopplingen till rummet, säger hon.
Chefernas attityder och organisationskulturen är därför avgörande för att det ska fungera och människor ska känna sig bekväma med att arbeta utomhus. För dem som är knutna till en arbetsplats är det också viktigt att det finns en passande fysisk miljö i nära anslutning, som till exempel en innergård, en park eller promenadvänliga stråk.
Arbete eller inte
Några av deltagarna i studien har lyft fram värdet av en walk-and-talk-promenad eller att ta en paus från skärmen på förmiddagen eller eftermiddagen. Men det väcker också frågor om vad som räknas som arbete.
– I projektet har det blivit tydligt att många viktiga saker blir lösta under en joggingtur eller promenad. Och om vi behöver det för att lösa ett problem – är det då inte värt att betrakta det som en viktig del av arbetet snarare än ett sätt att gå iväg från det, frågar sig Charlotte Petersson Troije retoriskt.
Befriande ”tankegång”
Själv beger hon sig ofta ut på promenad för att tänka.
– Jag tänker bättre när jag promenerar och beger mig ut på en ”tankegång”. Det är så himla lätt att sitta kvar vid datorn. Men kroppen och huvudet stelnar. Efter en mörk vinter är det befriande att kunna ta med sig jobbet ut i det fria, säger hon.