På frågan ”Vad skulle din inställning vara om din arbetsplats aktivt började söka medarbetare med funktionsnedsättningar (psykiska eller fysiska)?” svarade 61 procent mycket eller ganska positiv.
Bland kvinnor och högutbildade är siffrorna ännu högre. En betydande majoritet av svenskarna tror också att såväl produktivitet som kreativitet och trivsel ökar på arbetsplatser som anställer personer med funktionsnedsättningar.
Öka kunskapen
Undersökningen presenterades av juryn för Visa vägen-priset den 18 november på DN Debatt. Priset går till den eldsjäl och den arbetsgivare som gjort mest för att fler personer med funktionsnedsättningar ska få arbete och i juryn sitter bland andra Anna-Lena Bohm, vice ordförande Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO.
Trots den positiva bilden uppger alltså 18 procent att de inte kan tänka sig att arbeta tillsammans med en person som har en funktionsnedsättning. Därför startar Visa vägen-juryn ett arbete mot fördomar och okunskap och efterlyser idéer som kan skickas till mejladressen nyavagar@visavagen.se.
Funktionsnedsatta behövs
Att fler personer med funktionsnedsättningar ges möjlighet att gå från utanförskap till en arbetsgemenskap är viktigt för sammanhållningen, samhällsekonomin och för alla arbetsplatser som står inför betydande arbetskraftsbrist, skriver juryn och konstaterar att ”I kampen om morgondagens arbetskraft finns det inte utrymme för att sortera bort potentiella medarbetare till följd av bakgrunder eller diagnoser.”
publicerad 22 november 2017