Mångfald en överlevnadsfråga för världen

Året är 1978. På ett tehus i staden Bamiyan i Afghanistan sitter en grupp människor knäpptysta med rödpärmade böcker uppslagna framför sig. Intresset lyser med sin frånvaro i deras trötta ansikten. Böckerna innehåller grunderna i marxism som landets ledare, med stöd av Sovjetunionen, vill att befolkningen ska lära sig.

En av männen viskar i mitt öra; Kommunisterna ska ut ur vårt land!

Året är 2001. På ett tehus i staden Bamiyan sitter en grupp människor knäpptysta med Koranen uppslagen framför sig. De har lyckats kasta ut ryssarna och nu är det dags att slåss mot Amerikas förenade stater.

Islamister, kommunister, kapitalister, araber, pashtuner, judar, extremister, konformister…

Det finns lika många sätt att se på världen och meningen med sitt eget liv som det finns människor.

Att då försöka tvinga in andra på den väg som man själv stakat ut som den enda rätta leder alltid förr eller senare till att man står vid avgrunden.

Detta upplevde jag själv så tydligt när jag under en period vistades i Afghanistan och såg försöken från kommunisterna att indoktrinera befolkningen.

Samma sak såg jag i Saudiarabien där den religiösa polisen gick runt på gatorna och ryckte kors av kristna. De till och med högg ned midsommarstången mitt framför ögonen på förvånade svenska gästarbetare.

Och på Gazaremsan har jag sett hur palestinier tvingas leva som ”fångar” utan större människovärde i ett helvetesliknande ghetto.

I Sverige händer också liknande saker fast i mindre skala. Ofta tittar vi snett på invandrare som pratar alltför högljutt på stan, eller som överhuvudtaget beter sig på ett osvenskt sätt.

Det fruktansvärda som hände i New York och som vi nu alla tvingas leva med på näthinnan under resten av våra liv bottnar till syvende och sist i bristen på respekt för andras sätt att tänka, tycka och tro.

Mångfald är inte bara något vackert som man kan skriva in i en policy, det är faktiskt en överlevnadsfråga för mänskligheten. Och något större kvalitetsmål kan man väl knappast ha.

Ni läsare som sysslar med kvalitetsfrågor till vardags har här en stor uppgift att fylla. Vi måste få till stånd en öppnare attityd till att bemanna våra organisationer med olika slags människor. Då skapas en dynamik som är utvecklande för verksamheten.

I detta nummer av Kvalitetsmagasinet visar vi på exempel från organisationer som tagit mångfald på allvar och tack vare detta även fått positiva ekonomiska effekter. Och vi möter också människor som har intressanta åsikter om mångfald.

I vårt redaktionsråd försöker vi också ha en blandning av människor som har olika synsätt på verksamhetsutveckling. Stefan Witte, Enklaven, har varit de små organisationernas representant i rådet. Han är nu inne i en fas i sitt eget företagande som kräver honom med hull och hår. Därför väljer han att kliva åt sidan och från redaktionens sida bugar vi djupt och tackar för alla kloka råd som han gett under årens lopp. Samtidigt välkomnar vi Roger Strutz, som under sin tid som vd för Bulten Trading var med om att erhålla Utmärkelsen Svensk Kvalitet för mindre organisationer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.