Mer jazz behövs i svenska företag

Man kan inte kontrollera allt. Många chefer skulle behöva släppa kontrollen för att få bättre resultat, enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet.

Världen är komplex och i vår egen vardag tillåter vi den att vara det. Vi vet att bilen kan gå sönder, att vi kan bli sjuka eller att våra barn kan vägra att gå till dagis på morgonen. Att det kastar omkull vårt tidsschema är inget vi kan göra något åt. Ett annat exempel är vädret. Meteorologernas prognoser kan snabbt ändras och det soliga utedagen bli en riktigt grådaskig regndag. Vi måste alltså ha en hög beredskap för det icke-kontrollerbara.

Vill ha kontroll

När det gäller arbetslivet har vi däremot en annan inställning. Med hjälp av olika rutiner eller kvalitetsverktyg som Lean production, Sex Sigma eller ISO 9001 försöker vi upprätthålla kontroll över vad som händer och sker.

– Det är i sig inte fel, men det finns många skeenden utanför rutinerna som samtidigt påverkar vad som händer i en organisation och på längre sikt är händelseförloppet ganska oförutsägbart, säger Sören Augustinsson.

Han har nyligen disputerat med en avhandling ” Om organiserad komplexitet – Integration av organisering, lärande och kunnande” där han studerat vad som egentligen styr händelseförloppet i en organisation.

Det okända

På många arbetsplatser har det rationella tänkandet helt klart fått ta för stort utrymme, menar Sören Augustinsson. Första linjens chefer är ofta ganska duktiga på att hantera oförutsägbara händelser och vet att de måste arbeta dynamiskt för att få verkligheten att gå ihop. Men uppe i toppen arbetar man ofta utifrån en klar rationell målstyrning. Men för mycket rutiner blir lätt ett problem och det finns en risk att små viktiga händelser och skeenden missas. Sören Augustinsson menar att det finns flera exempel på kärnkraftsolyckor och flygolyckor där det i efterhand visat sig att det redan tidigt funnits tecken på att något negativt är på väg att inträffa, men ingen har upptäckt det eftersom man varit så inkörd på att följa rutinerna.

Anledningen till att det är så här är många, kanske främst att samhällsnormen lyfter fram det rationella och kontrollerbara. Irrationalitet är inget ett ord som klingar särskilt positivt. Det har också inneburit att många utbildningar har en rationell och mycket traditionell syn på ledarskap som främst fokuserar på kontrollsidan. Enligt Sören Augustinsson finns det ett stort reformbehov här. Ska chefer ha nytta av ledarskapsutbildningarna måste de appliceras på deras egen verklighet, inte bygga på enbart ledarskapsmodeller och checklistor.

Släpp kontrollen

Hur ska man då göra för vara rationell, men samtidigt släppa fram komplexiteten?

– Jazz är ett bra exempel på vad jag menar. Inom jazzen har man rutiner och ramar, men inom ramen för dessa kan man vara oerhört kreativ, säger Sören Augustinsson

Särskilt utvecklingsprocesser innehåller mycket av det icke-kontrollerbara och okända. För att kunna vara kreativ måste man vara rebell och bortse ifrån rutinerna, annars kommer allt att fortskrida som det alltid gjort.

Enligt Sören Augustinsson måste cheferna släppa på kontrollen. De måste förstå organisationen utifrån dess egna villkor och vara lyhörda för kulturen, det politiska spelet och de delar i organisationen som är svåra att ta på.

Genom att förstå de här sakerna blir cheferna inte heller lika frustrerade när de märker att något inte blivit som de förutsätt. Det ger också en större mental beredskap för att hantera de situationer som uppstår. Det blir helt enkelt lättare att vara chef.

– Idag utgår vi ifrån att allt är rationellt, men även de irrationella delarna i arbetslivet måste få mer utrymme, konstaterar Sören Augustinsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.