Öppen förvaltning är ett förhållningssätt som innebär att medborgarna har rätt till insyn och delaktighet i den offentliga sektorn. En förutsättning för öppen förvaltning är tillgång till offentlig information över nätet, det vill säga öppna data. Flera länder har upprättat kataloger över öppna datakällor, bland annat Storbritannien, Norge och USA. I Sverige har E-delegationen fått i uppdrag att öka möjligheterna att ta del av offentlig information för både kommersiella och ideella ändamål, dock med utgångspunkt i PSI-lagen som inte utgår från öppna data.
– Det finns många exempel på lyckade privata projekt där många människor samarbetar. Wikipedia är ett sådant. Men när det gäller öppen förvaltning kommer initiativet uppifrån och lockar inte människor i lika stor utsträckning, säger Iryna Susha.
I sin avhandling har hon bland annat undersökt hur offentlig data i Sverige görs tillgänglig för att användas av företagare.
– För att fler ska använda öppna data för innovationer och företag, krävs det dels att tröskeln sänks och dels att människor får mer information.
Iryna Susha föreslår utbildning och informationsträffar för intresserad allmänhet.
– Även om data finns tillgängligt är det svårt att ta till sig informationen. Det krävs kunskap och många entreprenörer är ännu bara på experimentstadiet när det gäller öppna data, säger hon.