Nätqvinnorna: ”Viktigt att det inte bara är en gubbkultur”

Arbetsmiljö I den mansdominerade tech- och telekombranschen driver Nätqvinnorna förändring. Vi har pratat med grundaren Lisa Ståhl Andersson och några av nätverkets medlemmar om vikten av kvinnliga förebilder, gemenskap och pepp.

Nätqvinnorna: ”Viktigt att det inte bara är en gubbkultur”

I takt med att tech- och telekombranschen i Sverige växer, växer även bristen på jämställdhet. Det visar undersökningen ”Unga kvinnor och tech 2023”. Majoriteten av de tillfrågade ser techbranschen som ”svår” och ”grabbig” och hälften tycker att det behöver bli mer inkluderande för att fler kvinnor ska lockas dit. Lisa Ståhl Andersson, gruppchef på konsultbolaget Sweco, är en av många kvinnor som nu vill sätta problemet på tapeten.

– Under mina ringa tio år i branschen har jag träffat flertalet unga tjejer som har blivit illa behandlade och taskigt bemötta av sina manliga kollegor. Men det var först när jag blev kontaktad av en tjej på LinkedIn som jag insåg att det inte sker någon förändring. Vi behöver yngre techtjejer, men gör ingenting åt det.

Och det var startskottet. Lisa pratade ihop sig med Cecilia Bergland från Sweco och Eva Lendic Edlund och Matilda Melby från Norrsken AB. Med näven i luften grundade de Nätqvinnorna, ett forum för kvinnor inom tech, fiberinfrastruktur och digitalisering i kommunal och regional sfär. Initiativet lanserades vid Svenska Stadsnätsföreningens (SSNf) årsmöte i Karlstad 2022.

– Vi har tidigare haft 5050-klubben, ett nätverk för kvinnor inom it- och telekom, och Women In Tech. Men för tjejer inom stadsnät har det inte funnits ett rum, trots att det finns mycket herrar och är ganska stelbent.

Vad har du för personlig erfarenhet av branschen som kvinna?

– Jag har rätt mycket skinn på näsan, men jag har hängt med i svängarna länge nu. Från att ha jobbat på Netwest, fibernätet i Västra Götaland, till energibolaget Borås Elnät och nu Sweco så ser jag en tydlig röd tråd – det är mansdominerat, säger hon och fortsätter:

– Det tas även för givet att man som tjej måste man vara snäppet bättre och ge lite mer för att bevisa att man kan. Tjejerna jag har pratat med upplever att de inte tas på allvar när de ställer frågor och att det pratas över huvudet på dem. Därför är det så viktigt med nätverk där kvinnor blir boostade.

Berätta, vad gör Nätqvinnorna?

– Vi träffas några gånger per år, både digitalt och på plats. Inte bara för att stötta och peppa utan även för att utbilda och föreläsa. En viktig femma är också att vi, som funnits med i branschen ett tag, finns där som mentorer. Det finns ett så stort engagemang i att lyfta och hjälpa varandra på träffarna och det är så fint att se.

Nätqvinnorna är i nystartsgroparna och har som mål att fortsätta knyta kontakter.

– Min förhoppning är att det ska bildas små nätverk inom nätverket, så att man även kan träffas i mindre kretsar när man vill. Vi är i en fas där vi försöker bygga broar.

Vad har ni fått för respons på nätverket?

– Överlag mest positiv. Men vi har också trampat på en del ömma tår – kränkta män som tycker att det är löjligt och förnekar att det är som det är. Sedan har vi männen som vill engagera sig, berättar hon och fortsätter:

– Några har frågat hur de kan bli hedersmedlem. Och de som frågar sådant gör redan alla rätt. De jobbar redan med jämställdhetsfrågor och tänker så som man ska tänka. Det gäller bara att fortsätta.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.