Nätverka viktigt även för introverta entreprenörer

Företagande Att nätverka är nödvändigt för att bygga en startup från idé till framgångsrikt företag. Men många entreprenörer har en introvert personlighet och motvilja mot att knyta externa kontakter, vilket hämmar företagens utveckling, framgår av en färsk studie.

Nätverka viktigt även för introverta entreprenörer
Foto: Stock Adobe.

Inom näringslivet finns många kända exempel på framgångsrika entreprenörer som trots sin introverta personlighet lyckats skapa världsberömda ”unicorns”. Men Mark Zuckerberg, Facebook, Larry Page, Google, och Bill Gates, Microsoft, utgör ändå undantag som bekräftar regeln.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De flesta entreprenörer klarar sig inte på egen hand, utan måste nätverka för att knyta nya kontakter och samverka med andra, konstaterar några forskare vid Media, Management and Transformation Centre (MMTC) vid Jönköping International Business School som studerat fenomenet.

Ryan Rumble, Jönköping International Business School.
Ryan Rumble, Jönköping International Business School.

– Tillgången till nätverk är affärskritiskt för att start-ups ska få tillgång till de resurser som de saknar. För att skapa en fungerande affärsmodell krävs relationer med nya leverantörer, kunder och andra partners, betonar Ryan Rumble, som utfört studien tillsammans med Marta Caccamo, Norbert Steigenberger och Brian McCauley.

Oberoende spelutvecklare

I studien har forskarna tittat närmare på den så kallade indiespelindustrin i Sverige. Indiespel eller ”independent games” är oberoende spel som vanligtvis skapas av enskilda eller små team av spelutvecklare. Spelutvecklarna skapar sina spel utan att vara beroende av andra när det gäller ekonomi, utveckling och publicering.

Men i studien framkom att det är nästintill omöjligt för de flesta spelutvecklare att vara helt oberoende inom alla tre områden. Det krävs att de deltar i olika entreprenörsnätverk för att säkra väsentliga resurser och kompetenser.

De flesta företagare som är verksamma inom indiespelsbranschen och identifierar sig som introverta inser därför vikten av att nätverka. Men istället för att söka sig till formella nätverk väljer många att istället bygga upp informella nätverk med bland annat vänner och andra mentorer.

– Dessa informella nätverk kan tillföra entreprenörerna olika former av resurser som moraliskt stöd, konstruktiv kritik och marknadsföring. Men kan även fungera som en bro mellan den introverta entreprenören och mer formella företagsaktörer, konstaterar Ryan Rumble.

Personligheten en styrka

Forskarna bakom studien konstaterar samtidigt att många introverta entreprenörer associerar sin personlighet till kreativitet och gärna framhåller den som en styrka. Helst vill de enbart fokusera på kreativt arbete och överlåta nätverkandet åt andra. Problemet är att det leder till att de lätt hamnar i underläge i förhållande till extroverta företagare, vilket hotar företagets framtid.

En slutsats är att det krävs stöd till introverta entreprenörer för att för att möjliggöra nya samarbeten och affärsmöjligheter. Det som behövs är miljöer och plattformar där introverta företagare kan delta och bli aktiva nätverkare under lugna och trygga former.

Mindre orter

– I vår studie fann vi bland annat att många spelutvecklare sökt sig till mindre orter som Skövde och Boden just för att miljön upplevs som mer avslappnad än i storstäderna. Förutom att de får kontakt med andra spelutvecklare kan sådana orter också erbjuda institutionellt stöd från inkubatorer och högskolor, fortfarande med respekt för entreprenörernas krav på oberoende, sammanfattar Ryan Rumble.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.