Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nio tips som gör dig mer tidseffektiv

Arbetsmiljö Mejlen, ogreppbara projekt och fullknökade kalendrar. Det finns mycket som skapar stress i vår jobbvardag. Maria Breitholtz Söderström delar med sig av sin bästa tips för ökad effektivitet.

1. Se inte stora projekt som en helhet utan dela upp dem i små åtgärder. Då blir det lättare att driva projekt framåt. Brist på tid är sällan problemet, utan just att man inte preciserat vad som behöver göras i nästa steg och då blir projektet stort och diffust och jobbigt att ta tag i.

2. Avsätt tid för projekt som du behöver genomföra men som ingen annan i organisationen ifrågasätter och respektera sedan den tiden och se till att du får arbeta ostört. Ibland kan det vara läge att jobba utanför kontoret för att få sitta ostört.

3. Räkna baklänges. Har du deadline om tre veckor, planera för att vara färdig tre dagar innan. Det är sällan saker går på räls och då är du förberedd om något oförutsett skulle inträffa.

4. Skaffa dig marginal. Det går inte att planera in fullt med möten under en hel dag. Händer något i början av dagen blir det domino-effekt. Se till att om möjligt ha minst en halvtimma mellan mötena. Lägg även in förberedelsetid och tid för att bearbeta de uppgifter som mötet genererade i.

5. Om du har varit borta från kontoret, avsätt tid i kalendern för att ta hand om det som hänt när du har varit borta. Ungefär en timme per frånvarande dag. Har du varit borta i en vecka, boka av en dag för att komma i kapp.
6. Mejlen är en riktig tidstjuv eftersom ett ständigt småkikande gör att du tappar i koncentration. För de flesta räcker det att öppna mejlen 2-3 gånger varje dag.

7. Fundera generellt över hur du kan begränsa antalet avbrott i din vardag för att kunna få mer tid över för att arbeta ostört.

8. Ta för vana att alltid tömma huvudet på saker poppar upp – skriv ner på att göra listan, planera in i kalendern eller gör direkt om du inte just då är upptagen med något viktigare.

9. Att man får mer gjort via multitasking är en myt. Det är mycket mer effektivt att göra en sak i taget.

Läs mer:

Vill du dela med dig av dina bästa tips eller diskutera med andra? Besök Kvalitetsmagasinet Forum på Linked in och ta del av tråden ”Är du som jag, älskar att-göra-listor? Kanske dags att tänka om”.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.