Deltagarna valde åtgärder
För att öka sin hälsa valde att arbeta med fyra olika områden. För det första ville man ha ökat stöd från mentorer och handledare. Deltagarna själva arbetade fram därför fram ett program för menatorskap och handledning. Sedan ville deltagarna arbeta med arbetsorganisationen och de ville också ha information och presentation av de andra yrkesgrupperna för att få en bättre helhetsbild av organisationen. Till sist satsade man på friskvård i form av träning en timme på arbetstid samt massage.
Ökat stöd
Erfarenheterna från projektet är övervägande positiva, även om sjukskrivningarna inte sjunkit, utan ökat. Deltagarna upplever det som att arbetsmiljön blivit bättre och på det sättet finns möjligheter hälsan påverkas positivt i det långa perspektivet.
– Deltagarna upplever det som att arbetstakten och tidspressen har minskat, berättar Anja Nyberg. Det kan vara en effekt av att man organiserar arbetet smartare och har en bättre helhetsbild av verksamheten.
Deltagarna menar att de har fått ett större stöd från både de närmaste cheferna och den överordnade ledningen. Stödet från arbetskamraterna har också ökat och möjligheterna till medbestämmande är större precis som möjligheterna till utveckling och lärande. Deltagarna menar också att de nu får bättre användning för sina kunskaper och sin erfarenhet.
– Sammantaget är det tydligt att deltagarnas arbetstillfredsställelse har ökat. Hälsoeffekterna har inte visat sig i det korta perspektivet, men arbetsmiljöeffekterna är desto fler och det kan i det längre perspektivet få positiva hälsoeffekter, säger Anja Nyberg.
publicerad 14 december 2001