nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Nu är vårdkön halverad

Vårdtiderna kortas successivt, men fortfarande väntar en av fem patienter längre än vad vårdgarantin tillåter.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I nuläget har vårdköerna i landet halverats sen september 2008. Hälften av alla landsting får idag ta del av Kömiljarden och majoriteten av de andra ligger nära till att få statsbidraget.

Kalmar- och Hallands landsting är några av de landsting som uppvisar en kontinuerlig förbättring under det gångna året. Gävleborg, Jämtland, Uppsala, Östergötland och Örebro landsting riskerar att bli utan pengar. Landstingen får räkna bort patienter som själva valt att tacka nej till vård. Därför gör nu socialstyrelsen en utredning kring väntetiderna för patienter som frivilligt avstår vård i andra landsting, ställt in besök, eller mår för dåligt för att klara av en behandling. Slutresultaten av undersökningen kommer att redovisas under nästa månadsskifte.

– Vårt uppdrag är att följa upp och titta på vad landstingen har gjort sedan kömiljarden sjösattes. Om vi hittar något som är av intresse kring patientvald väntan så kommer vi att lyfta fram det, säger Henrik Moberg utredare på Socialstyrelsens Hälso- och Sjukvårdsavdelning. Socialstyrelsens granskning kan innebära att reglerna ändras till nästa år.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Så jobbar Telia för att få toppbetyg

Med personliga relationer, fokus på service och en mänskligt kontakt när tekniken strular har Telia placerat sig i topp när det gäller nöjda kunder i mobilbranschen.
– Hemligheten ligger i en kombination av bra digitala tjänster och personliga relationer, säger Patrik Granström, chef för små och medelstora företag på Telia.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.