Ny modell ska göra innovationstänk busenkelt

Verktyg Hur lite tid och kraft behövs för att komma i gång med innovationsprocessen? Centrum för ledarskap i Småland har ägnat sex år åt att lista ut hur man får små till medelstora verksamheter att ta det första steget mot att bemästra förändring.

Ny modell ska göra innovationstänk busenkelt
Hur bra är din verksamhet på att hantera förändring? Foto: Linnéuniversitetet

Smålandsmodellen består av åtta videoklipp med en totalt tittartid på knappa 20 minuter. I klippen presenteras idéer, verktyg och metoder för att skapa eller stärka innovationsförmåga inom en verksamhet. Det är ett slags diskussionsunderlag för att jobba med utveckling och förändring – det vill säga innovation – som har skapats med chefer, ledare och entreprenörer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Om

Smålandsmodellen

Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet, Tekniska Högskolan vid Jönköping University samt Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket.

Magnus Forslund är initiativtagare och projektledare bakom arbetet som bland annat mynnat ut i Smålandsmodellen. Han vill se mer handlingskraft bland små till medelstora organisationer som kanske vanligtvis inte lockas av komplexa teorier och intonationsmodeller.

– Vi ville ha ett förhållningssätt som var mer vardagligt och mer jordnära, vilket vi tycker att vi lyckats med. Ledarna som tagit del av materialet har responderat väl, säger Magnus Forslund, universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.

Varför heter den Smålandsmodellen?

– Många utav de företag den vänder sig till finns där, och har utvecklats tillsammans med dem. Men även för att …Småländskt… det är att inte krångla till det, att inte fundera för mycket och att agera istället.

Se första delen här:

En början – men inga garantier

Modellen garanterar inte omedelbar framgång. De hjälper dig inte att ta fram en helt ny produkt, utan snarare att bemästra grunderna som innovation kräver.

– Det handlar om saker som att bygga kultur och ha ett ledarskap som främjar innovation, en mer generell ansats.

En del som skapat diskussion är filmen om 0,5-steg. Ibland är det rätt att strunta i de stora och omfattande planerna för att i stället fokusera på något litet. Det kan vara bättre än att göra allt helt rätt hela tiden, enligt Smålandsmodellen.

– Världen är lite mer kaotisk och ickelinjär än man tror. Man måste förstå det för att kunna våga ge sig ut på äventyr och testa något nytt utan att veta var man hamnar, säger Magnus Forslund.

”Svårt att göra enkelt”

Att kolla på åtta korta klipp för att bli mer innovativ kan låta busenkelt, men Magnus Forslund berättar att det har visat sig svårt för många att komma i gång.

– Man förväntar sig att det måste vara mer avancerat än det är.

Han har besökt organisationer där medarbetarna hade avsatt tid för förbättringsarbete, men som de inte utnyttjade eftersom det kändes övermäktigt. I sådana lägen tror Magnus Forslund att modeller som den han och hans kollegor har skapat är användbar. Den är enkel och uppmanar till rörelse. Det spelar ingen roll om man tar myrsteg eller galopperar fram.

– Huvudsaken är att du agerar, säger Magnus Forslund.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste