Utbildningssamordnare, företag, skolor och myndigheter. Många olika aktörer är tänkta att kunna dra nytta av den nya standarden som har tagits fram i samarbete mellan olika företag och organisationer. Standarden innehåller begrepp och definitioner som gör att det blir lättare för studenter att jämföra olika utbildningar.
– En av poängerna med standarden är att det är möjligt att presentera informationen indelad på många olika sätt. Det kan till exempel vara att visa alla tekniska utbildningar i hela landet eller vilka utbildningar som finns i en viss region, säger Lisa Tönus, som är projektledare på Skolverket, en av myndigheterna som var med vid standardens framtagande.
– Standarden erbjuder en möjlighet att hantera en komplex verklighet. Det blir lättare för studenter och andra att söka bland olika typer av utbildningar. Samtidigt blir det tydligare för dem som ska lämna information, alltså till exempel universitet, säger Lisa Tönus.
Swedish Standards Institutet, SIS, har agerat som en neutral partner vid framtagningen av standarden, som hittas just på SIS hemsida, www.ss.se/emil.