Ny undersökning: Distansjobb öppnar för ingenjörsflykt

DISTANSJOBB När acceptansen för distansjobb ökat öppnas dörrarna för stora omflyttningar på arbetsmarknaden. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer låtit göra.

Ny undersökning: Distansjobb öppnar för ingenjörsflykt
Distansarbete öppnar för större rörlighet på arbetsmarknaden. Foto: Adobe Stock

Svårt att rekrytera till glesbygden? Kanske inte så mycket längre. När acceptansen för distansjobb ökar ändras spelplanen för rekryteringar helt. Åtminstone om man ska tro en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Ingenjörer.

Den visar nämligen att så många som var fjärde av landets ingenjörer (26 procent) kan tänka sig att ta ett jobb i en annan region om erbjudandet bara är tillräckligt bra – och om man kan jobba på distans. Annars är det betydligt tuffare att locka någon att lämna sin region.

– Vår rapport visar att kartan kan ritas om. Det finns en grupp av 60 000 ingenjörer att rekrytera bland för arbetsgivare som är beredd att betala konkurrenskraftiga löner och erbjuda goda möjligheter till distansarbete, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Lönen spelar roll

Hur stor löneökning kan det handla om då? Ja, 10–15 procent enligt förbundet. 15 procent är skillnaden i löneläge mellan regionerna med lägsta respektive högsta lönerna.

Utan möjlighet till distansarbete kan bara åtta procent tänka sig att flytta till en annan region.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.