Experten: ”Skulle väcka förtroende om politiker prioriterade öppet”

Systematik Nedskärningar, anställningsstopp eller olika anslag i en vårbudget. Prioriteringar sker mest hela tiden inom det offentliga, men de skulle kunna vara mer genomtänkta och öppna, säger Lars Sandman, föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet.

Experten: ”Skulle väcka förtroende om politiker prioriterade öppet”
Foto: Emma Busk Winqvist, Adobe Stock

Prioriteringar görs hela tiden, men något systematiskt prioriteringsarbete har riktigt aldrig fastnat bland politiker och tjänstemän. Möjligtvis inom hälso- och sjukvården där man sedan tre decennier tillbaka har etiska principer för prioritering och resursfördelning, men i övrigt talas det sällan om offentliga prioriteringar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I och för sig tycker Lars Sandman, föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet, att det har hamnat högre upp på agendan de senaste tio åren, på grund av diverse kriser.

– Det finns ett intresse hos politiker att prata prioriteringar, säger han.

Intresset har även ökat bland ledningar och verksamhetschefer enligt Sandman.

– Vården har till exempel behövt kämpa med att ta i kapp sådant som prioriterades bort under pandemin.

Dags att ta medborgarna på allvar

Det har blivit tydligt att statens resurser inte är oändliga, och att man måste diskutera vad som är möjligt och omöjligt att erbjuda till patienter, medarbetare och andra. Lars Sandman talar om att det är dags att sluta lova för mycket, och att i stället ta medborgarna på allvar.

– De flesta medborgare är kloka och förstående. Kortsiktigt lovar politikerna si och så, men medborgarna ser igenom det. Det skulle väcka förtroende hos väljare om politikerna började prioritera. Men då måste de måla upp hela bilden. Det ska inte vara någon enstaka handling hit eller dit, utan en bredare bild, säger Lars Sandman.

Med det menas att bygga in prioriteringsarbete i ledningsstrukturer, såsom exempelvis Motala kommun har gjort. Oavsett resurstillskott eller nedskärningar borde det alltid finnas en långsiktig, medveten och tydlig plan kring vad som är viktigare än något annat. Det sade även forskarna Barbro Krevers och Karin Bäckman i samband med att de publicerade en modell för prioriteringsarbete i kommuner i höstas.

– Prioriteringar handlar inte om att välja bort något, utan snarare om att välja något före något annat, sade Barbro Krevers till Kvalitetsmagasinet i en intervju.

– Politiker borde prata om prioriteringar på samma sätt som klimatfrågan, säger Lars Sandman.

”En fråga om kvalitet”

Enlligt Sandman är det aldrig för sent för politiker och tjänstemän att skapa processer för prioriteringar, även om det såklart hade varit användbart att ha färdiga processer i ansträngda tider som dessa. Tidigare har det kanske räckt med osthyvelprinciper, men enligt honom är det dags för politiker att börja ta mer medvetna beslut.

– Nu tvingas vi till att göra mindre genomtänkta saker i en mer akut kris, men det finns skäl att börja fundera över hur det offentliga ska agera framöver. Det är en fråga om kvalitet. Man kan inte bara plocka bort, utan man måste tänka på vad som har bästa möjliga utfall, avslutar han.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.