Kommunernas sätt för att hindra unga från att bli kriminella: SSPF

Förebyggande Metoden SSPF ska hjälpa barn och ungdomar i riskzonen att ta rätt väg i livet, bort från kriminalitet. När skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet gör gemensam sak blir summan större än de enskilda delarna.

Kommunernas sätt för att hindra unga från att bli kriminella: SSPF
Andreas Backlund och Merima Gadzo arbetar som SSPF-koordinatorer i Linköping. Foto: Björn Öberg

SSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid. Det är en brotts- och drogförebyggande metod för samverkan som bygger på en fast struktur och dagordning, återkommande möten och gemensamma åtagandeplaner. De som blir föremål för SSPF har på något sätt väckt oro i sin omgivning, befinner sig i risk för att utvecklas negativt och har redan debuterat i någon form av normbrytande beteende, enligt Socialstyrelsens hemsida.

Torts att arbetssättet är hyfsat nytt jobbar redan drygt hälften av landets kommuner enligt SSPF. Under våren har det dragit igång i Linköping, där Merima Gadzo och Andreas Backlund är SSPF-koordinatorer.

– Jag skulle vilja likna det med att vi har en ficklampa som, när var och en använder den själv, så har den en viss styrka. Men när vi har varsin ficklampa och lyser på samma ställe så ser vi mer saker. Vi koordinatorer förstärker det med att vi sammanför parterna så att alla har koll på vad respektive part gör, och vi följer upp att alla gör sina delar. Det är viktigt att alla som ingår i SSPF får insyn och förståelse för vad de andra gör, för att ännu bättre kunna erbjuda en insats som hjälper, säger Andreas Backlund i ett pressmeddelande.

Hur det fungerar

För att SSPF ska kopplas in så måste det göras orosanmälan om ett barn eller en ungdom, som sedan lämnas in till koordinatorerna. Oftast kommer orosanmälan från en skola, men den kan komma från någon av de inblandade parterna. Om uppgifterna faller inom ramen för ett SSPF-ärende så är nästa steg att få samtycke från vårdnadsavare – eller från ungdomen själv om hen har fyllt 15 år – om att information får utbytas mellan aktörerna. Därefter sammankallas personal från skolan, socialtjänsten, polisen, vårdnadshavare och exempelvis en fritidsledare eller en annan vuxen som kan erbjuda en meningsfull fritidssysselsättning.

– Studier visar att om man uppvisar normbrytande beteende i tidig ålder så ökar risken att det fortsätter och att man får en dålig utveckling. Därför behöver vi agera i ett tidigt skede, och det är det som är syftet med SSPF, säger Merima Gadzo.

Initiativet kom från medarbetare

SSPF kan och bör anpassas till lokala förutsättningar och behov. I Linköping kom förslaget om att börja med SSPF från medarbetare på utbildningsförvaltningen. Under slutet av 2023 genomfördes flera workshops med medarbetare därifrån, samt från socialförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, för att arbeta fram hur metoden skulle användas.

– Det här är ett mycket bra initiativ av våra medarbetare som i sitt arbete verkligen kan göra skillnad för barn och unga. Ju tidigare vi kan fånga upp barn som riskerar att hamna snett desto större är chansen att vi kan hjälpa dem att välja bort kriminalitetens farliga väg i livet, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden i Linköping.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.