Inför hösten 2024 startar Linköpings universitet en civilingenjörsutbildning i datadriven utveckling i Norrköping. Målet är att utbilda framtidens ingenjörer som kan använda AI och storskalig data för att driva ekonomisk, miljömässig eller social omställning inom företag och offentlig sektor.
Utbildningen beskrivs vara den första och hittills enda av sitt slag i Sverige. Programmets innehåll har utvecklats i dialog med företag såsom Ericsson, Siemens Energy, H2 green Steel och Sweco. Näringslivet och industrin ser en stor kompetensbrist när det gäller att omvandla företagens data till ett verktyg för omställning, vilket Linköpings universitet strävar efter att ändra på.
– Vi har hört mycket från företagen och sett i vår forskning att det behövs omställningar inom till exempel energisystem och trafiksystem, sade Nils Breyer, biträdande universitetslektor, när programmet presenterades i januari.
– Det unika är hur man kan använda storskaliga data för att lösa de problemen med hjälp av AI och maskininlärning. Det är vi först med i Sverige, sade Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet och medlem i programgruppen som utvecklat den nya utbildningen.
Främst unga män som sökt
Enligt Linköpings universitet kommer de framtida studenterna att jobba med maskininlärning, AI och matematiska beräkningar för att utveckla strategier och förändringsarbete inom företag och organisationer.
Siffror hos Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att programmet hade 206 sökande, varav 28 förstahandssökande vid sista anmälningsdag under våren 2024. Könsfördelningen är 169 män och 37 kvinnor, och 189 av dem är 24 år eller yngre.