Behovet av avancerad kompetensutveckling och livslångt lärande är stort – och ökar – särskilt vad gäller de snabbt växande områdena inom avancerad digitalisering.
Nu ska KTH tillsammans med Chalmers, Linköping och Örebro Universitet ta fram en ny affärsmodell för kompetensomställning i industrin och offentlig sektor.
– Såväl industrin som universitet och högskolor kämpar för att möta efterfrågan på kompetensutveckling. Men flera policyrelaterade hinder, som rör bland annat finansiering, lagstiftning, kultur och incitament, skapar utmaningar för att det ska bli verklighet, säger Matias Wiggberg som leder projektet, i ett pressmeddelande.
Undersöka vad förändrad policy skulle leda till
Projektet syftar till att utforska och testa de möjligheter som en förändrad policy skulle kunna bidra till vad gäller utbudet av kompetensutveckling för avancerad digitalisering.
Om
Projektet Adapt
Projektet finansieras av Vinnova och pågår fram till 2027.
– Genom att skapa ett policylab för avancerad digitalisering kan vi kvalitativt och kvantitativt utvärdera effekterna av olika policyförändringar inom högskoleområdet. Stegvis kan vi sedan bygga upp en ny, fungerande affärsmodell för kompetensutveckling, säger Mattias Wiggberg.