Nytt verktyg hjälper till att säkra social hållbarhet

Hållbarhet Nu lanseras en ny plattform som ska stödja konsumenter, offentliga upphandlare och företag att motverka risker för kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöskador.

Nytt verktyg hjälper till att säkra social hållbarhet
Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige. Foto: Adobestock och Fairtrade

Fairtrade certifierar råvaror från områden där det finns hög risk för negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljön under produktionen. Nu lanserar organisationen ett verktyg med syfte att göra leveranskedjorna för dessa produkter mer hållbara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Transparens och öppenhet är två nyckelord för oss. Därför är det viktigt att också själva öppet redovisa hur vi arbetar i producentländerna och vi strävar efter att ständigt förbättra detta arbete, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i en kommentar.

Det kan till exempel handla om barnarbete på kakaoodlingar i Västafrika, användning av bekämpningsmedel på bomullsfält i Indien och de ökande klimatutmaningarna för kaffeodlare i Latinamerika. Det är dessa problem som det nya verktyget är utformat för att tydliggöra och bekämpa.

– Vi vill att konsumenter, offentliga upphandlare och företag på ett enkelt sätt ska få ta del av vad vi gör för att motverka risker för människorättskränkningar och miljöförstöring, säger Ulrika Urey

Genom den nya plattformen kan besökare använda en digital karta för att utforska program och studier i länder där Fairtrade är aktiva. Informationen inkluderar detaljer om projekt, som till exempel ett program för levnadsinkomster inom kakaosektorn i samarbete med chokladtillverkaren Tony’s Chocolonley, samt ett initiativ för att förbättra bananodlares försörjningsmöjligheter i samarbete med den franska dagligvarukedjan Carrefour.

– Samarbeten med aktörer från näringslivet är oerhört viktigt för att främja hållbara leverantörskedjor. För att stärka arbetet med mänskliga rättigheter och miljö i produktionsländerna behöver vi jobba tillsammans, säger Ulrika Urey.

Verktyget är tillgängligt kostnadsfritt och öppet för användning av alla.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.