Ju mer människolikt beteende som en robot uppvisar desto mer positivt upplever människor interaktionen, enligt forskare på Göteborgs universitet. Därför valde ett forskarteam att studera ögonrörelser som kommunikativt fenomen – för att förbättra dialogen med robotar.
Ögonkontakt kan skapa bättre AI
AI En större förståelse för mänsklig ordlös kommunikation skulle kunna förbättra robotars inlärning. Det visar en ny avhandling i datalingvistik vid Göteborgs universitet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I studien fick två personer samtala under en smakprovningssituation, med syftet att studera relationen mellan skratt, tal och tillhörande ögonrörelser.
– Den visade att skratt har olika funktioner kopplade till specifika ögonrörelsemönster. Det understryker betydelsen av skratt och ögonkontakt i förståelsen och samordningen av flersensorisk kommunikation, vilket är en viktig kunskap när människoliknande dialogsystem utformas, kommenterar Vidya Somashekarappa, doktorand i datalingvistik vid Göteborgs universitet.
Forskarna föreslår också en ny metod för att förutsäga ögonrörelser genom en så kallad neural nätverksarkitektur, som tar hänsyn till dynamiken i verkliga ögonrörelsemönster. Ramverket ska underlätta responsiv och intuitiv interaktion, så att robotar kan kommunicera med människor genom en naturlig och flersensorisk dialog.
– Resultaten tyder på att en anpassning av robotens ögonrörelser baserat på mönster i mänsklig interaktion påverkar användarupplevelsen positivt. Det förstärker engagemanget och känslan av att kommunicera med något människolikt, säger Vidya Somashekarappa.