Doktoranden Leah Glassows har i sin avhandling undersökt om elever med socioekonomiskt utsatt bakgrund i 46 olika länder under de senaste 20 åren har mindre kvalificerade matematiklärare jämfört med elever i mer välbärgade områden. Resultaten visade att vissa länder har en mer ojämlik föredelning än andra. Störst skillnad i undervisningskvalitet hade Chile, Singapore och Nya Zeeland.
Undervisningskvalitet kan höjas med riktade insatser
Skola Kvalificerade lärare väljer ofta att arbeta i mer välbärgade områden, vilket leder till en ojämnt fördelad kvalitet på undervisning, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Önskan om ett bättre fokus
Men studiens huvudfynd var att det framför allt är den sociala segregationen som påverkar den ökande prestationsskillnaden mellan olika studenter.
– Det räcker inte att attrahera de mest kvalificerade lärarna. Politikerna måste också ta itu med social segregation, säger Leah Glassow, universitetsadjunkt i pedagogik vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Hon framhåller att mer forskning måste göras kring andra faktorer som rör undervisning och lärare än bara fördelningen av utbildade lärare – för att insatserna ska kunna läggas på rätt saker.
Radikala insatser
Leah Glassgows forskning visar att skolan riskerar att reproducera ojämlikheter om segregationen i samhället fortsätter växa, snarare än att enligt målet överbrygga avståndet mellan olika grupper.
Hon är därför positiv till att skolor i vissa kommuner ändrar upptagningsområden för att skapa en bredare representation med elever från olika socioekonomiska områden.
– Kanske måste denna typ av radikal förändring göras. Annars kommer skolan att fortsätta spegla den segregation som finns i samhället, säger hon i pressmeddelandet.