Okonferens blev Språkrådets nyord för september 2010. Just nu pågår en sådan okonferens, eller mer trendigt på engelska kallad unconference, för HR-folk i Stockholm som tidningen Metro besökte. Upplägget under en okonferens är att deltagarna själva är med och bestämmer hur innehållet på konferensen ska se ut och det är valfritt att hoppa mellan olika diskussionsrum.
– Det är fritt fram för vem som helst att ta upp sina egna funderingar, problem de har stött på eller ifrågasätta andras perspektiv, säger Bill Boorman med titeln conference disorganiser, till Metro.
Så går det till
På en okonferens går deltagarna på olika spår eller diskussionsfokus. Varje spår har ett tema som till exempel arbetsmiljö, rekrytering eller försäljning. Välj det spår där flest medarbetare kan känna sig engagerade. Uppgiften nu är att prata om ämnet och få igång en intressant diskussion.
Utse en ledare som får i uppgift att sätta igång diskussionen. En fördel är naturligtvis om personen är insatt i det ämne som ska behandlas. Sedan lämnas ordet fritt. Diskussionsledaren, eller spårledaren, ser till att alla får komma till tals.
Syftet då? Det är att få igång stimulerande samtal istället för att bara matas med andras kunskap. Några grundregler för att komma någon vart är: Alla har rätt att ge sitt perspektiv på ämnet, ta ingenting som sägs personligt, byt spår/diskussionsforum när som helst och om du hellre vill diskutera i korridoren så gör det.