På distans med kontroll

Alla organisationer mår bra av ett tydligt ledarskap. Och ett ledarskap på plats. Men i verkligheten är det inte alls ovanligt att chefer jobbar på distans. Jag är själv en sådan person då jag pendlar mellan vårt företags två arbetsplatser i Umeå och Stockholm. Jag kan därför skriva under på mycket som Mimmi Engestang, kompetenschef inom Åhléns-gruppen, säger i en artikel i denna utgåva. Hon pekar på vikten av ett extremet tydligt ledarskap där otydlighet är bannlyst. I verkligheten är detta kanske inte så enkelt att åstadkomma och kräver mycket kraft innan det fungerar.

Uppmuntrande i sammanhanget är att hon är en vän av telefonmöten och menar att sådana kan användas till mer än man gör traditionellt. Möten kan faktiskt användas både för utvärdering och utbildning. Det viktiga är att ha mycket väl utvecklade rutiner för dessa möten. Det gäller självklart alla möten, ett område där det ofta slarvas med planering.

Som chef på distans är det också ännu viktigare än normalt att återkoppla till medarbetarnas prestationer. När man inte ständigt möts på kontoret är det kort sagt viktigt att då och då höra av sig med positiv respons.

Distansarbete blir allt populärare också när det gäller anställda. Den trend som det talades så mycket om för ett tiotal år sedan har i det tysta fortsatt att utvecklas. Många anställda upplever också distansarbete och möjligheten att arbeta hemma som en fördel. Men distansarbete är också något som omfattar mobil personal. Att hantera personal på distans ställer stora krav på ett företag eller en organisation, särskilt som lagstiftningen skärpt ansvaret för dessa frågor. Även här är tydlighet vad gäller förväntningar ett mantra. Der är även mycket viktigt att få den anställde delaktig när det gäller arbetsmiljö och andra frågor som berör arbetet. Som alltid, god kommunikation löser många problem och missförstånd.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.