Plocka russinen ur kakan

Nytt nummer Nu finns nummer två av Kvalitetsmagasinet att läsa både på papper och digitalt. Ett 80 sidor matigt nummer med 19 sidor tema Kvalitetsmodeller. Vi går igenom av de vanligaste kvalitetsmodellernas styrkor och svagheter och ger en vägledning om hur man kan tänka när man väljer modeller. Dock varnar experterna för modellfundamentalism, skriver Kvalitetsmagasinets chefredaktör i sin krönika.

Plocka russinen ur kakan

Det allmänna världsläget avskräcker oss från att resa just nu. Men det hindrar inte att vi gör andra sorters resor.

En stark drivkraft till personliga eller organisatoriska utvecklingsresor är ofta kris, någon form av svårighet eller ohållbara resultat. Verksamhetsutveckling drivs ofta av just det. Gärna tätt sammankopplad med ledares och medarbetares personliga utveckling. För det är inte organisationen som kommer att göra saker på andra sätt, det är vi människor.

I nummer två kan du bland annat följa med på SOS Alarms resa som leds av Maria Khorsand. Hennes personliga resa från Iran, till Los Angeles och slutligen Sverige är lika inspirerande som utvecklingen av organisationen hon leder.

En personlig resa

Resan som skjorttillverkaren Eton gjort sedan 1928 är fascinerande och är sedan 30 år också tätt sammankopplad med vd:n Hans Davidsons helt personliga resa.

Kris och förändringstryck skapar också kreativitet och nya lösningar. Vi kan bli ganska uppfinningsrika och vi behöver vara det. I vår artikel om kreativitet menar Kristina Swenningsson att idéerikedom krävs för att hitta nya lösningar. Men det måste göras strukturerat. Med enbart kreativitet riskerar man att få en popcorn-kastrull av idéer utan struktur och inriktning.

Och apropå struktur så gör vi en gedigen översikt över de vanligaste kvalitetsmodellerna som används i Sverige. Men det finns ingen allenarådande modell som ger alla svar. Så se upp med ”modellfundamentalism” och plocka istället russinen ur kakan, uppmanar våra experter. Sedan är det bara att ge sig ut på nästa utvecklingsresa.

Hoppas att du hittar några russin som faller dig i smaken i Kvalitetsmagasinet nummer två.

Här kommer snabbvägen till din digitala tidning. 

Trevlig läsning!

Catharina Byström

Chefredaktör

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.