Positiv syn på digitalisering inom välfärden

Digitalisering Majoriteten av medarbetarna i välfärden är positivt inställda till den ökade digitaliseringen, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). De flesta vet hur de ska använda verktygen.

Positiv syn på digitalisering inom välfärden

SKR har frågat förskollärare, lärare, undersköterskor, läkare, sjuksköterskor och socionomer om digitaliseringen.

Sju av tio jobbar på en arbetsplats där det införts digitala verktyg och arbetssätt de senaste två åren. Fler än åtta av tio vet hur de ska använda sig av dessa verktyg.

Invånarna har höga förväntningar

– Digitalisering är ett sätt att möta kompetensutmaningen i välfärden. Invånarna förväntar sig också en smartare och mer tillgänglig välfärd. I det arbetet är välfärdens medarbetare direkt avgörande, säger Agneta Jöhnk, chef avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, i en kommentar.

Nio av tio tycker att det varit tydligt varför digitala verktyg/arbetssätt införts. Samtidigt säger sex av tio att de tror att kompetenskraven kommer att öka.

Läs även: Smart digitalisering gav pris till Mobilaris

Utbildning släpar efter

Rapporten visar att utbildningsväsendet inte hängt med. Endast 16 procent av studenterna upplever att deras utbildning förbereder dem för att använda digitala verktyg i arbetet.

– Utbildningssystemet måste möta arbetslivets behov, både för den grundläggande utbildningen och för kompetensutveckling under yrkeslivet, säger Agneta Jöhnk.

Rapporten bygger på resultat från två webbenkätundersökningar som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av SKR.

Läs även: Digitalisering ökar lönsamheten

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.