Praktik som ger mersmak för ingenjörsliv

Social hållbarhet Tekniksprånget får fler unga att välja ingenjörsutbildningar, det visar en ny uppföljning som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har gjort med data från SCB.
– Teknikområdet är ett område som designar och beslutar om hur samhället ser ut, så det kan vara farligt om den gruppen blir för liten, säger Birgitta Kåreborn, IVA-ledamot och styrgruppsordförande för Tekniksprånget.

Praktik som ger mersmak för ingenjörsliv
Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där studenten kan testa om ingenjörsyrket är något den vill arbeta med i framtiden, samtidigt som den får betalt. Under tio år har 6 000 ungdomar praktiserat som ingenjör hos 470 arbetsgivare på 200 olika orter runt om i Sverige. Volvokoncernen har tagit emot flest praktikanter. Data från SCB visar att bland dessa ungdomar läser 92 procent vidare inom fyra terminer på universitet eller högskola. Av dessa läser 77 procent en högre teknisk utbildning.

– Jag tror att praktiken ger en tydlig bild av vad yrket faktiskt innebär, vilket i sin tur skapar engagemang. Som ingenjör kan du nästan arbeta med varsomhelst och när det blir för brett kan det vara svårare att orientera sig än för en läkare eller lärare exempelvis, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Fler kvinnor söker sig till branschen

Ett av programmets mål är att väcka intresset för teknik hos fler kvinnor, för att skapa mångfald både på utbildningsplatserna och i arbetslivet. Drygt 50 procent av de som erbjuds praktikplats är kvinnor. Av alla som läser vidare på en högre teknisk utbildning efter Tekniksprånget är 48 procent kvinnor. Idag är ungefär en fjärdedel av alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer kvinnor.

– Jag är övertygad om att en högre diversifiering i form av olika åldrar, etniciteter och kön bidrar till högre kvalitet, eftersom man får fler perspektiv. När det kommer till kön blir det extra tydligt eftersom det är halva befolkningen det rör sig om. Teknikområdet är ett område som designar och beslutar om hur samhället ser ut, så det kan vara farligt om den gruppen blir för liten, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Färre hoppar av efter praktik

De tekniska utbildningarna brottas med utmaningen att många studenter avslutar sina studier i förtid utan examen. De flesta avhoppen sker i början av utbildningen, därför fokuserar studien på andelen studenter som är kvar på de vanligaste högskole- och civilingenjörsprogrammen i Sverige efter ett år. Av Tekniksprångets praktikanter som läser en högre teknisk utbildning är 90 procent kvar i studier år två. Motsvarande siffra för alla civilingenjörsstudenter är 84 procent och högskoleingenjörsstudenter 78 procent.

Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn kan en förklaring vara att möjligheterna till jobb kan kännas större för någon som redan har en fot in i branschen.

– Nästan alla arbetsgivare som tar emot en ”tekniksprångare” upplever snabbt att det inte rör sig om att de ställer upp, utan att de faktiskt får hjälp från otroligt kloka och framåtriktade ungdomar. Inte sällan håller arbetsgivaren kontakten med praktikanten och anställer personen längre fram.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.