Projektmodellen dåligt anpassad för sjukvården

Projektmodeller har blivit ett vanligt sätt att genomföra förändringar inom den offentliga sjukvården. Men den från industrin lånade projektmetoden är dåligt anpassad för förändringar i en sjukvårdsorganisation.

Det visar en avhandling i arbetsvetenskap från Göteborgs universitet.

– Jag visar vilka problem som uppstår när man hämtar en metod från industrin utan att översätta den till offentlig sektor, säger Anders Edvik.

Dolda mål

Anders Edvik har studerat tre förändringsprojekt inom sjukvården i sin avhandling. Projekten har alla haft som mål att skapa en förändring inom den permanenta organisationen. Två av projekten rörde ekonomistyrning, det tredje gällde kvalitetsutveckling.

Projektformen utmärks bland annat genom att den är tillfällig, har ett tydligt mål och har en definierad mängd resurser. Men studien visar att projekten inte skapats med något uttalat och specifikt mål utan istället har de haft flera och ibland även dolda mål – som till exempel att stärka positionerna internt i organisationen. Dessutom har deltagarna inte frigjorts från andra arbetsuppgifter utan projektarbetet har flutit ihop med andra sysslor.

Startas av ren slentrian

Anders Edviks studie visar också att projekt många gånger startas som ett komplement till den ordinarie verksamheten när resurser saknas för att genomföra motsvarande insatser inom ramen för den permanenta driftsorganisationen.

– Risken finns att projekt startas av ren slentrian, istället för att projektverksamheten bedrivs som en del av den ordinarie och vardagliga verksamheten och därmed skapar engagemang och delaktighet, säger Anders Edvik.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.