Regeringen lägger ny arbetsmiljöstrategi

Arbetsmiljö En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016-2020 heter den skrivelse som regeringen nu överlämnat till riksdagen. Strategin omfattar nya uppdrag för Arbetsmiljöverket och uppdrag kring webbaserad information för andra myndigheter kring dödsolyckor, ett hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö. Dessutom initieras två nya utredningar.

Den nya strategin som regeringen nu lägger fram ska peka ut färdriktningen för arbetsmiljöarbetet i arbetslivet de kommande åren. Man har också ökat resurserna på området med 100 miljoner kronor under mandatperioden. Strategin har utformats kring de tre prioriterade områdena nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor, ett hållbart arbetsliv och slutligen en psykosocial arbetsmiljö.

När det gäller nollvisionen kring dödsolyckor framhålls riskutsatta branscher, tillsyn av produkter, osund konkurrens samt rapportering av olyckor. Arbetsmiljöverket har också fått uppdrag att arbeta med olycksförebyggande åtgärder för vägarbetare. Dessutom ska man leda tolv myndigheter som ska ta fram ett gemensamt förslag på hur webbaserad information ska utvecklas för utländska arbetstagare och arbetsgivare samt för egenföretagare som vill verka i Sverige.

Satsningen på ett hållbart arbetsliv handlar om insatser för att förebygga ohälsa och här framhålls både unga och äldres arbetsmiljö och nya sätt att organisera arbetet. Arbetsmiljöverket har bland annat fått uppdraget att arbeta med tillsynsinsatser gentemot bemanningsbranschen.

Det förebyggande arbetet kring den psykosociala arbetsmiljön handlar om att ny regler införs bland annat kring stress, mobbing och kränkande särbehandling. Arbetsmiljöverket får också i uppdrag att titta på den psykosociala arbetsmiljön inom äldreomsorgen och att kartlägga arbetsmiljön inom hushållsnära tjänster.

Två utredningar tillsätts också. En enskild utredare ska titta på det moderna arbetslivets utmaningar och se om bestämmelserna om arbetsmiljöansvar är ändamålsenliga. Även de regionala skyddsombudens roll ska ses över.

En utredare ska också analysera och föreslå hur ett nationellt centrum för samling och spridning av kunskap och forskningsresultat om arbetsmiljö och utvärdering av arbetsmiljöpolitik bör inrättas och utformas.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.