Efterfrågan styr vården
Riksrevisionen har granskat hur konsumtionen av vård utvecklats i Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Resultaten visar att friska individer gör fler läkarbesök efter vårdvalsreformens införande medan de sjuka patienterna gör färre. I Skåne var det 1 700 individer med allvarlig sjukdomsbild som inte träffade en läkare under en tvåårsperiod. Under samma period tillkom det 47 000 nya besökare med lindriga eller självläkande symptom.
Reformen har lett till fler nya vårdcentraler och förbättrade kontaktmöjligheter med vården.Men det är främst patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status som gynnats.
– Det är allvarligt att prioriteringarna inom primärvården idag i större utsträckning görs efter patienternas efterfrågan och inte efter vem som är i störst behov av vård. Detta är inte i enlighet med de etiska principer som ska styra vården, säger riksrevisor Jan Landahl.
Ökade olikheter
Landstingen avgör själva hur vårdval och ersättningar ska utformas. Detta har bidragit till ökade olikheter. Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen att ta initiativ till att göra landstingens system mer lika. Ersättningsprinciperna bör vara enkla och styra mot vårdens etiska principer.
Bakgrund
Vårdvalet innebär att patienter har rätt att själva välja vårdcentral och att vårdgivare får etablera vårdcentraler var de vill. Ersättningen följer patienten vilket innebär att vårdgivarna konkurrerar om patienter. Vårdgarantin syftar till att stärka tillgängligheten genom att ange maxgränser för väntetider i primärvården.
Regeringen har föreslagit att tvånget för landstingen att erbjuda vårdval i primärvården ska avskaffas.
publicerad 11 november 2014