Robotsnickare säkrar kvaliteten på framtidens hus

Industri Framtidens hussnickare kan komma att få robotar som kollegor. På Högskolan Väst pågår ett forskningsprojekt med sikte på att utveckla nya avancerade automationslösningar för träindustrin. Målet är bland annat spara pengar och få högre kvalitet på prefabricerade hus.

Robotsnickare säkrar kvaliteten på framtidens hus
Foto: Stock Adobe.

Fordonsindustrin har kommit långt med att utveckla automationslösningar med robotassisterad tillverkning. Men inom träindustrin är utmaningarna betydligt större, menar Anders Nilsson, som är en av flera forskare på Högskolan Väst som medverkar i projektet Tillverka i trä.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Anders Nilsson, forskningsingenjör Högskolan Väst.
Anders Nilsson, forskningsingenjör Högskolan Väst.

– Visst finns det en del gemensamt mellan automationslösningar i olika branscher. Men även om många av dagens bilar är kundanpassade är variationerna betydligt större inom träindustrin, konstaterar han.

Stor kundanpassning

Anders Nilsson har själv lång erfarenhet av att ta fram automationslösningar för fordonsindustrin, bland annat från Saab Automobile och Binar Elektronik i Trollhättan. Sedan 2009 arbetar han som forskningsingenjör och adjunkt på Högskolan Väst.

Den stora utmaningen för forskargruppen är att nästan alla prefabricerade trähus har olika layout. Även kataloghusen har en hög grad av kundanpassning med till exempel olika planlösningar och placering av fönster, dörrar och olika inredningsdetaljer.

– En del trähustillverkare bygger redan i dag hela väggar i automatiserade produktionsanläggningar. Men för de mer avancerade modulerna, som till exempel badrum och kök, behövs mer avancerade automationslösningar, konstaterar Anders Nilsson.

Läser av ritningar

Det som krävs är mer flexibla och konfigurerbara automationslösningar som ersätter manuell och tidskrävande programmering i fabriken. Forskarnas mål är att utveckla en mjukvara som läser av CAD-ritningar och via en konfigurerbar modell av produktionsanläggningen överför informationen till snickarrobotar i fabriken.

– Det skulle göra produktionen mindre personalkrävande och mycket mer flexibel. Att ställa om anläggningen till en ny husritning går på så sätt mycket snabbare och ger högre kvalitet. En robot som fått rätt instruktioner gör inga misstag, säger Anders Nilsson.

Fördelen med en flexibel och konfigurerbar automationslösning är också att hustillverkarna skulle slippa anlita extern konsulthjälp för programmering.

– Vårt mål är att tillverkarna ska kunna genomföra automatiserad prefabtillverkning med egen personal. Det kräver förstås att företagen investerar i robotar, programvara, fixturer och annan utrustning. Men sannolikt är detta ett vägval som flera aktörer inom träindustrin ändå snart står inför, säger Anders Nilsson.

Stora vinster

Sammantaget skulle forskarnas framtidsscenario innebära stora vinster för träindustrin, enligt Anders Nilsson. Tillverkningen av unika villor och flerbostadshus i trä blir billigare när snickare och robotar delar på jobbet.

– Roboten kan sköta de tunga och repetitiva arbetsmomenten, medan snickaren tar hand om de mer avancerade uppgifterna. Det spar tid, pengar och ger högre kvalitet, förklarar han.

Inom ramen för forskningsprojektet kommer en nationell testbädd och demonstrator för robotassisterad tillverkning av trähus och inredning att byggas och vara klar nästa år.

– Här ska vi visa hur det går till när robotar bygger en vägg med reglar, plywoodskivor, gipsskivor och med uttag för eldosor, säger Anders Nilsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.