Den senaste tidens rapportering om certifiering har väckt reaktioner. På Kvalitetsmagasinet Linkedin-sida skriver läsare kommenterer så som:
Så kan ny teknik rädda certifikatens rykte
Certifiering Vissa menar att certifikat riskerar att leda till spel för gallerierna, andra hävdar att det är helt avgörande för förbättringsarbetet. Kvalitetsmagasinet har pratat med grundaren av en så kallad blockkedjetjänst - som ska minimera risken för fulspel.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
”Vill ett företag bli certifierad för en standard anlitar/köper företaget en tjänst. Genom att företaget betalar för att bli certifierad finns alltid en risk att leverantören vill vara extra hjälpsam vid bedömningar för att säkra återkommande revideringar/tjänster/affärer.
Om certifiering i stället blir ett tvingande krav från myndigheter och inga extra kostnader debiteras företagen samt att oberoende och opartiska organ ombesörjer processer för certifieringar. Det borde bli en skillnad då företag kan köpa’ en certifiering i dag.”
och:
”Det sjuka i detta är att precis allt som behövs för att bygga ett bra ledningssystem tex ISO9001 står i ISO9001.
Från kapitel 0 – 10, där bland annat förutsättningar, ledarskap, planering, stöd, verksamheten, utvärdering och sen förbättringar är med. Krav på resurser för att kunna bygga och underhålla ledningssystemet är med som en röd tråd.
Banan för att bygga ett starkt ledningssystem är alltså snitslad!
Men även min erfarenhet säger att verksamheter lägger mest (eller bara) fokus på kap 8 (verksamheten). Det räcker givetvis inte eftersom vi inte bara ska beskriva vad vi gör”
Flera röster är alltså osäkra på incitamtenten bakom certifikaten. Men True-grundaren Patrik Slettman tror att all trovärdighet handlar om transparens.
True är en teknisk plattform som använder sig av så kallade blockkedjor för att säkerställa att de organisationer och företag som ger ut certifikat, licenser och äkthetsintyg alltid kan bevisa att dokumenten förblir desamma, och inte manipulerats. Att de är äkta helt enkelt.
Genom blockkedjor som Polygon, Fanton och Ethereum säkrar True all data och dokumentation som skickas in i samband med att en organisation utfärdar ett certifikat eller annat bevis. Plattformen skapar, distribuerar och lagrar alla dokument på ett smidigt sätt åt företagen som True jobbar med. Några av dessa är IHM, KTH, Qvalify och Skanska, men blockkedjor är fortfarande en teknik som många inte känner till, menar Patrik Slettman.
– Det är relativt nytt att säkra dokumentation med hjälp av blockkedjeteknik. Mitt företag har till exempel bara funnits i tre och ett halvt år. Men vi får in en ny kund varje vecka. Just nu har vi bland annat Sis som kund, säger han.
Han tror att marknaden kring säker dokumentation kommer att fortsätta växa.
– Det finns så många användningsområden. Alltifrån certifiering enligt en viss standard, till äkthetsbevis på en Rolex, säger han, och tillägger:
– Jag förstår debatten kring certifikat, eftersom det finns så få regler kring vad det begreppet egentligen innebär. Men så länge man är transparent med vad ett certifikat eller intyg innefattar och hur processen har gått till för att någon ska erhålla det, så anser jag att det tillför värde.