Så öppnar du för dialog med medarbetarna

Kommunikation Möter du samma uttryckslösa ansikten, förutsägbara invändningar och tecken på att ingen förstått varje gång du möter dina medarbetare? Då kan du ha fastnat i att ensidigt leverera ett budskap. Så här gör du för att istället öppna för en dialog.

Så öppnar du för dialog med medarbetarna

I dag behövs tvåvägskommunikation för att hitta nya lösningar och skapa engagemang. En öppen diskussion gör att alla kan och vill bidra med sina pusselbitar.

Så här gör du för att skapa tvåvägskommunikation.

1. Sakta ner

Om du är stressad vill medarbetarna inte störa dig. Visa att du har tid så att människor känner att de kan komma till dig med information, frågor och idéer.

2. Skapa trygghet

Det behövs trygghet för att våga utforska nya idéer. Skapa en informell ton och stå för öppenhet – dela med dig av dina egna frågor och tvivel. Uppmana andra att komma in tidigt i samtalet och att nyfiket utforska möjligheterna.

3. Ställ inbjudande frågor

Genom frågor kan du styra diskussionen utan att begränsa den. Ställ frågor som ni inte har svaret på. Om du inte får svar direkt, låt det vara tyst en stund eller bredda frågan.

4. Var beredd att bli påverkad

Lyssna på vad medarbetarna säger och gör det med öppet sinne.

5. Reflektera

För att bygga en bra dialog, ta pauser och fråga hur medarbetarna tycker att diskussionen fungerar. Behövs något mer för att alla ska vilja bidra?

6. Sammanfatta och be om engagemang

Eftersom fria diskussioner kan spreta ordentligt är det viktigt att sammanfatta vad ni kommit fram till och hur ni går vidare. Passa på att be medarbetarna att vara med och ta ansvar för resultatet.

Källa: Strategy+business

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste