Så ser Polisen till att slippa utreda ärenden

POLISEN PRIORITERAR Polisen får inte säga att man inte har tid att utreda ett brott. Alltså hittar de andra vägar för att låta bli. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Men brottsoffren då?

Så ser Polisen till att slippa utreda ärenden
Polisen, var god lägg på hög. FOTO: ADOBE STOCK

Polisen får alltså inte skriva av ärenden på grund av tidsbrist. Det går emot lagen. Men då har man hittat andra vägar för att ändå se till att bli av med en massa ärenden. Det har Andreas Liljegren, organisationsforskare och docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet kunnat visa i sin studie ”The police and ‘the balance’—managing the workload within Swedish investigation units”.

Liljegren har identifierat två processer: en där man helt enkelt skriver av ärenden (utan att hänvisa till tidsbrist) och en annan där man lägger ärenden på hög – för att lättare kunna skriva om dem senare när vittnesmål och undersökningsmöjligheter försämrats avsevärt. På det viset lurar man också brottsoffer att tro att det faktiskt kanske händer något i deras ärenden.

Går under annars

Cyniskt? Så kan tyckas, men Andreas Liljegren ser det inte riktigt så:

– För att handskas med överbelastningsdilemmat behöver verksamheten vara kreativ, annars går den under. I grunden handlar det om ett prioriteringsarbete för att systemet ska kunna upprätthållas, säger han i ett pressmeddelande från universitetet.

Undersökningen har gjorts i ett av storstadsområdena och i DN bekräftar polisen i Göteborg bilden. Men vad får brottsoffren veta om skälen till att just deras anmälningar aldrig leder till utredning? Det kanske nästa studie kan visa.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste