nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sanningen är inte så hemsk som man tror

Catharina Byström, chefredaktör.

Så kul att vår Iso-enkät engagerar er läsare. Vi är överväldigade av er respons och stort tack till er som svarat.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Vi har lusläst all öppna svar och de är verkligen en källa till inspiration, bekräftelse och förvåning ibland. Vi är medvetna om att det inte är en vetenskaplig undersökning. Men av alla svar som vi har fått ser vi tendenser, mönster och riktningar och min erfarenhet är att bakom en röst finns minst tio andra som nickar instämmande.

Därför valde vi att inte ignorera svaren som pekar på att det är för olika krav på de som blir certifierade. Det var ingen specifikt ställd fråga om det i enkäten utan det var en åsikt som flera tog upp oberoende av varandra. Det som gör det svårtolkat är hur många som står bakom denna uppfattning. Antingen är det en angelägen fråga som behöver diskuteras eller så är det som Swetic säger, helt naturligt, då det handlar om bedömningar och bakom dem står människor. Hur man än reglerar i riktlinjer är vi till syvende og sidst människor som ska tolka detta.

Suga upp signaler
Om vi nu ska ha ett riskbaserat arbetssätt, som nya versionen av Iso 9001 bygger på, så är det helt naturligt att reflektera kring och suga upp signaler som tyder på att något osar katt. Utan att bli alltför konspiratoriska. Hålla örat mot marken, prata om saker och låta olika tankar komma till tals kan ju vara ett sätt att ligga steget före.

Men utifrån det faktum att vi människor helst stannar kvar i våra mysiga status quo-lägen, som vi skriver om i nudgingartikeln, plus det faktum att vi i princip bara tar till oss bekräftande information talar för att vi lätt viftar bort det som verkar lite jobbigt.

Gruva sig innan
Om man ändå ser sanningen i vitögat så brukar den inte vara så hemsk som man tror. Det är innan man sätter sig in i frågan som den är stor, jobbig och alldeles, alldeles för besvärlig. Det är samma fenomen jag genomlider när källarförrådsrensingen står för dörren. I flera månader kan jag gruva mig för hur lång tid det kommer att ta och hur många jobbiga beslut jag kommer att ställas inför. Farmors handknutna ryamatta som legat ihoprullad i tio år. Ska den få ligga kvar? Eller fuskpälsen från 80-talet med jätteaxelvaddar? Den kanske är modern igen? Ja, ni förstår hur mitt källarförråd ser ut. Men, när man väl står där tar det inte fyra dagar utan fyra timmar och det var inte så traumatiskt och lättnaden efter är underbar.

Så ta det för vad det är. Kvalitetsmagasinet vill vara ert bästa forum för kvalitetsfrågor, båda bekväma och besvärliga. Det viktiga är att ni kommer till tals.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Nu möter Iso 9001 framtidens krav

Som vi alla vet förändras världen runt omkring oss snabbare och snabbare, vilket gör att organisationer på ett helt annat sätt än tidigare måste omvärldsbevaka och anpassa sig till nya förhållande – så också ISO 9001 och övriga ISO-standarder.

Storbankerna utmanar med personlig service

Nischbankerna har fortsatt hög kundnöjdhet, men utmanas allt mer av de stora etablerade bankerna som stärker sin position genom en kombination av digitala tjänster och personlig service. Det visar årets kundundersökning från Svenskt Kvalitetsindex, SKI om bolån, fastighetslån, privatlån och sparande.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.