Piratkopierade produkter är ett växande problem och enligt PRV (Patent- och registreringsverket) uppgår den årliga omsättningen, där originalen kommer från svenska företag, till uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Svenska företag förlorar varje år 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt en studie från samarbetsorganisationen OECD och EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO, som gjorts på uppdrag av PRV.
Och problemet är stort, inte bara i Sverige. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 procent utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8 procent av importen till EU.
Lätt att bli lurad
I julstressen riskerar många konsumenter att gå i fällan, konstaterar Per Holgersson, expert på frågor om piratkopiering på PRV.
– Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt i dag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma vilken sida de shoppar på, kommenterar han.
De oseriösa aktörerna tar också till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. När produkter exponeras på nätet är det nästan omöjligt att se skillnad på en äkta vara och kopia.
Uppfyller inte säkerhetskrav
Men att köpa piratkopierade varor innebär inte bara ekonomiska konsekvenser. Förfalskade produkter, som till exempel kosmetika, elektronik och märkeskläder, uppfyller oftast inte kvalitets- och säkerhetskrav och saknar garantier.
– Ett exempel på farliga produkter kan vara jackor där flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att vistas nära en öppen låga. Man luras helt enkelt att tro att man har köpt en kontrollerad produkt som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men själva verket får du något helt annat, något som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, säger Per Holgersson.
Använd sunt förnuft
Hans främsta råd för att slippa hamna i fällan är att vara uppmärksam på priset. Är det för bra för att vara sant så är det ofta det, är en gammal sanning som fortfarande har sin giltighet.
Kontrollera också kontaktuppgifter och var webbsidan har sin hemvist; att den är på svenska är ingen garanti för att den ligger i Sverige.
Slutligen – använd sunt förnuft och handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker om du vill vara på säkra sidan.