Ända sedan 1960-talet har Svenska institutet för standarder (Sis) kvalitetssäkrat julen genom standarder. Svenskarna har kunnat lära sig om alltifrån hur en fallprovning av pepparkakshus går till, till julstädning och julsånger. I år slår Sis julkommitté på stort och kompletterar deras julhandbok med en standard om förtäring av chokladpraliner.

Enligt chokladstandarden ska alla praliner ha ett användningsområde, så därför kan det vara gynnsamt med en stor bekantskapskrets som har olika smakpreferenser.
– Och om alla praliner i det övre lagret inte ätits upp innan man ger sig på det undre så bör man säkerställa att alla praliner har ett användningsområde. Man kan till exempel, på grund av rådande inflationspriser, smälta ner dem och göra nya chokladpraliner som kanske passar bättre till påsk, säger Natalie Siljetal, sektionschef på Sis.
”Vår typ av humor”
Även om standarderna i Julhandboken inte är riktiga så lever de alla upp till Parisavtalet. Chokladaskstandarden är inget undantag och har därför kompletterats med hållbara riktlinjer för hur man begränsar matsvinnet och återanvänder förpackningen.

Natalie Siljetal beskriver Sis långt gående jultradition som deras typ av humor.
– Vi tycker att det här fantastiskt roligt, och uppenbarligen finns det också intresse hos andra.
Förutom att det är roligt så tycker hon också att standarderna reflekterar vad som varit på gång i samhället i samband med julen.
– Vi kom till exempel med ett julkrispaket på 1990-talet, där det bland annat stod att man skulle undvika inköp av nya klappar och återanvända julklappspapper. Det reflekterar vardagen såsom den var då, säger hon.
Finns det någon utav dessa julstandarder som du tror skulle kunna bli riktig?
– Kanske den om granar. Det kan vara bra för konsumenten att veta vilken gran den köper, eller hur tät den ska vara, säger Natalie Siljetal.