Utepedagogik har alltid stått i centrum i Silverbäckens undervisningsplan, från förskoleklass till årskurs nio. Sedan tio år har man tagit utepedagogiken ett steg längre, och låter halva skolklassen ta del av undervisning utomhus samtidigt som andra halvan tar del av mer traditionell undervisning inne i klassrummen.
Skolans utökade friluftsfokus höjde kvaliteten
Skola Halva gruppen ute och halva gruppen inne, sedan alternerar man. Så har Silverbäckens grundskola i Sollentuna arbetat i tio års tid – och såväl kvalitet på undervisning som på arbetsmiljö har fått ett rejält uppsving.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi tänker att man lär sig både inne och ute och vill ge våra eleverna det smörgåsbordet. Vissa har inte skogen som en naturlig del av sin övriga vardag, säger rektorn Eva Ulmander Eriksson.
Syftet är dels att öka möjligheterna till lärande – att få se saker ur olika perspektiv, inte bara i skolböckerna – och del för att undvika ett statiskt stillasittande lärande som inte passar inte alla elever. När man har större variation i undervisningsmiljö fångar man upp fler elever, och som en bonus blir det lättare för lärarna att se varje enskild elev när gruppen i klassrummet halveras.
– Forskning visar att en varierad undervisning gynnar eleverna, just att få använda alla sinnen. Det är dessutom motivationshöjande får både elever och anställda, säger Eva Ulmander Eriksson.

Rent konkret börjar skoldagen med att alla elever samlas inne i klassrummen. När fritidspersonalen börjar sina arbetspass tar de halva gruppen och går ut och håller lektioner i utomhusmiljö. För att pedagogerna ska slippa uppfinna hjulet inför varje utomhuslektion finns det färdiga lektionspåsar med undervisningsmaterial som ansvarig pedagog tar med sig ut till skogen.
Ibland är det renodlade matte- eller NO-lektioner utomhus och ibland är det att de lagar sin lunch ute i skogen. Detta gör man vid två förmiddagar i veckan så att båda grupperna erbjuds utepedagogik samt arbete i mindre grupper inne i klassrummet.
– Samtidigt har lärarna exempelvis svenska- eller matteundervisning inne i klassrummen och får goda chanser att identifiera utmaningar och hjälpa alla elever där just de befinner sig, säger Jenny Blomquist.
På frågan om vad som har krävts av skolan för att driva igenom den framgångsrika pedagogiken svarar rektorsduon att arbetet har varit fruktsamt, men att allt som smakar också kostar lite. I detta fall i form av tid.
– Vi har en utökad timplan så eleverna går lite längre tid i skolan. Det är för att vi verkligen ska få ut alla undervisningstimmar som de ska ha i alla ämnen, säger Jenny Blomquist.
Eva Ulmander Eriksson instämmer och tillägger:
– Vi har ett stort tipi-tält på skolgården, så det är inte alltid vi går ut i skogen för att hålla utomhusundervisningen, men vi ska alltid ha kläder för precis alla väder till våra medarbetare.
Pedagogiken och schemat bygger på att man går ut oavsett väder – om det inte är extremkyla förstås. När satsningen startade hade Silverbäckens skola ännu inte ett högstadium, så det är svårt att göra jämförelse på studieresultatet mot innan implementeringen, men de båda rektorerna tror ändå att skolelevernas höga resultat går att förklara med att de får variation i sin undervisning – och i lugna sammanhang.
– Just att de får mycket lärartid från att de är små, och just i de viktigaste ämnena som matte och svenska så att de får en stabil grund – det ser vi som den största fördelen, säger Jenny Blomquist.