nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Skynda långsamt

Även för den som tagit ett målmedvetet beslut att Lean är lösningen kan tidspressen bli den verkligt stora utmaningen. Om vi lever i en tid där det gäller att vara snabb, så måste du som chef klara av att göra det raka motsatta: att stanna upp och tänka sakta.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

För ett tag sedan utlyste KM en floskeltävling på webbsajten. Det kom in mängder med förslag på fraser och uttryck vi använder som egentligen bara är tomma ord. Ett uttryck som jag personligen ogillar är ”vi lever i en tid av snabba förändringar”. Jo, jag vet att jag säger det själv ibland, men jag tror att det egentligen bara är ett sätt att ursäkta en stressig tillvaro och känslan av att inte riktigt hänga med.

Kanske är det också därför det är så lockande med Lean. Här finns metoder och verktyg att hantera kaoset i tillvaron, kapa bort allt onödigt och fokusera på det viktiga. Men att lyckas med Lean kräver mycket mer än ett snabbt beslut i ledningsgruppen. Även för den som tagit ett målmedvetet beslut att Lean är lösningen kan tidspressen bli den verkligt stora utmaningen. Om vi lever i en tid där det gäller att vara snabb, så måste du som chef klara av att göra det raka motsatta: att stanna upp och tänka sakta.

Jag träffade Daniel T Jones i Umeå tidigare i våras. Han ser ett stort problem i att chefer stänger in sig i sina mötesrum övertygade om att de kan förstå verkligheten genom siffror och rapportdokument. De måste ut i verksamheten, säger han. De måste lyssna, betrakta och uppleva. Uppmaningen kan vara provocerande för effektiva chefer med fulltecknade kalendrar. Att ägna timmar och dagar åt att bara titta, vem har tid med det?

Det är alltid frestande att söka genvägar som kan ta oss till målen snabbare. Uttrycket ”det måste få ta tid” verkar idag nästan helt tappat sitt innehåll. Lean kan mycket väl vara svaret, men stressa inte fram lösningen innan du förstår problemet. För att agera snabbt måste du också ha modet att vara långsam.

PS Temat i nr3-2014 handlar om Lean. Läs om hur Oriola, Gambro och Wasaskolan i Södertälje söker lyckan med Lean!

Prenumerera
Köp digitalt lösnummer

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Toppbetyg för redovisningstjänster

När Svenskt Kvalitetsindex nu för första gången undersökt kundnöjdheten för redovisningstjänster får branschen mycket högt betyg av kunderna. De redovisningsbyråer som uttalat arbetar med kvalitet via auktorisation ligger högst i mätningarna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.