Snart slår vi alla ut i full blom

Ledare I Kvalitetsmagasinet nr 2 som kommer i dagarna fokuserar vi på det moderna arbetslivet. Hur ska den nära framtidens ledarskap och medarbetarskap se ut? Det är lätt att skruva lite på hur det ser ut idag men svårare att tänka helt nytt, skriver Kvalitetsmagasinets chefredaktör Catharina Byström.

Snart slår vi alla ut i full blom
Catharina Byström.

Det väcks många existentiella frågor i dessa tider. Hur ska det bli? Teorierna växlar från allt eller inget. Antingen litar vi på historien, vi övervintrar och sedan slår vi ut i full blom igen. Eller så kommer inget att bli sig likt igen.

Jag pratade häromdagen med en innovationsforskare som var förvånad över att inte större innovationer hade skett i arbetslivet än att vi tittar på digitala seminarier. Att vi inte tänker lite mer utanför boxen.

Varför ha ett digitalt seminarium när vi kan mötas i nya appen Clubhouse istället? En slags digital speakers corner utan uppstyrda agendor eller program. Låter spännande men det förutsätter förstås på att du blir utvald och inbjuden till ett samtalsrum. Och för det krävs kanske att du filar på ditt personliga varumärke.

Halvera arbetstiden

Det är inte lätt att tänka nytt. I vårt tema om framtidens arbetsliv skriver vi om att flera forskare menar att vi kan halvera vår arbetstid och fortfarande kan få lika mycket gjort. Den effektivitetsformeln torde vara guld värd. Anledningen är att vi spenderar allt för mycket tid på det som inte skapar värde.

Ett exempel är den ständigt pågående rekryteringskarusellen som vi i princip skulle kunna eliminera. Vi lägger ned allt mer tid på att byta jobb, mejsla ut förfinande rekryteringsprocesser, onboardingprocesser och att bygga arbetsgivarvarumärken. Tänk så mycket tid vi skulle spara om vi istället bara stannade kvar på samma jobb. Men att det istället var arbetet som förändrades – med nya uppgifter, mer lärande och nya arbetskamrater i nya grupper.

Frågan är vad vi då ska göra med all tid vi får över? Ägna oss åt långkok, surdegsbakning och renoveringsprojekt kanske. För det tar ju trots allt fortfarande lika mycket tid att koka sin gryta, bygga ett hus, lära sig multiplikationstabellen eller anlägga en väg. Ja, mycket tid går åt om vi ska ägna oss mer åt självhushållning. Vi skulle byta arbetstiden mot ogräsrensning och utfodring istället. Det får mig att tänka på Mormor och hemmafrun Maj.

Nummer två av Kvalitetsmagasinet kommer i dagarna.
Britt-Marie Olsson, SJ, är intervjuad i nummer två av Kvalitetsmagasinet kommer i dagarna.

Då känns det bättre att visualisera att vi kommer att slå ut i någon sorts blomning även om det är oklart om man blir en tistel eller ett gullregn.

Trevlig läsning!

Catharina Byström, chefredaktör

Till din digitala tidning

Prenumerera

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.