Sökes: Chefer

Efterfrågan på chefer ökar men allt färre vill ta på sig ansvaret. Vad beror det på och hur kan du agera för att bryta trenden? Kvalitetsmagasinet lägger chefsbristen under förstoringsglaset.

Om man få raljera så kan man påstå att en typisk chef för femtio år sedan hade tre attribut; begynnande flint, hemmafru och en sekreterare. Han var en erfaren, vit man man som styrde den hierarkiska organisationen med en fast hand, hade sällan tid att umgås med sina barn eller möjlighet att ha ett stort socialt liv vid sidan av arbetet. Bilden av en chef idag är visserligen annorlunda och mer nyanserad, men den traditionella urmallen finns kvar, en mall som blivit dammig.

– Unga människor kräver individualitet i villkoren och företagen behöver göra sig den mödan att ta reda på vad var och en behöver för att leverera bra. Det första organisationer måste fundera på är: Hur ser chefsrollen ut i vårt företag? Är det möjligt att vara chef hos oss och samtidigt vara en bra mamma eller pappa?, säger Annika Elias, cheforganisationen Ledarnas ordförande.

En sökande per chefsjobb

Enligt statistik från Ledarna och Arbetsförmedlingen ökar antalet nya chefsjobb kraftigt. Men sökande till tjänsterna hänger inte med. Inom privat sektor är det i genomsnitt så få som 8,6 sökande per chefstjänst, medan det inom offentlig sektor bara är 1,1 sökande per tjänst. När 50- och 40-talisterna går i pension och organisationerna har svårt att få fram nya chefer som kan ta över deras kompetens står marknaden inför problem med tappade konkurrensfördelar.

– Ledarskapet är stereotypt och problemet är att man fortfarande rekryterar alldeles för snävt. När man letar chefsämnen tittar man efter svenskfödda män, men ledarskapet kan lika gärna finnas bland kvinnor och personer med en annan etnisk bakgrund eller funktionshinder. Det viktiga är att attrahera personer som har ett stort engagemang och ge dem de förutsättningar de behöver, fortsätter Annika Elias.

Hon pekar på det faktum att teknikens utveckling har gett oss effektiviseringsverktyg som tagit bort många stödfunktioner till chefen, idag ska han eller hon klara all dokumentering själv, men ändå få tid över till sin huvuduppgift att leda. Samtidigt kan tekniken hjälpa oss till mer rörlig arbetsdag om det finns högt i tak för att till exempel hämta barnen på dagis, vara några timmar med familjen och sedan jobba ett pass igen på kvällen.

– Det är inte säkert att alla vill ha två extra semesterdagar eller tjänstebil, möjlighet att kunna förlägga sin arbetstid flexibelt kan vara viktigare. Andra vill jobba 60 timmar i veckan. Samtidigt ska vi inte blunda för att ledarskap lönar sig dåligt. Svenska chefers medianlön är 36 000 kronor, varför ska du ta på dig ett chefsjobb när du istället kan ha en rolig specialistkarriär och tjäna mer? Högre löner där man ser att det lönar sig att ta på sig ansvar är en del av pusslet, men det räcker inte, menar Annika Elias.

Ser till exempel medarbetarna att deras chefer har orimliga krav på sig, begravs i pappersarbete och dessutom förväntas vara ständigt uppkopplade är risken stor att det kan bli svårt att rekrytera internt.

– Du måste behandla dina chefer schysst för att få andra att vilja bli chef.

Rekrytering en hörnsten

Du som redan är chef då, vad kan du göra? Annika Elias menar att man kan vara mer öppensinnad när man funderar över möjliga chefsämnen inom organisationen, och bjuder på ett exempel.

– När cheferna i en kommun fick tipsa om andra chefsämnen i sin arbetsgrupp kom det bara in en bråkdel förslag. Då gick de gick ut och frågade alla medarbetare om de var intresserade av en chefsroll och fick massor med svar. Man kan ha mycket mer vidsynthet när man letar efter chefer.

Fakta

Chefer en bristvara

En av fyra chefer inom offentlig sektor vill hellre jobba på den privata marknaden. De vanligaste adjektiv som förknippas med chefer i offentlig sektor är maktlös, lågavlönad, trött och feg, medan ord som beskriver en chef inom privat sektor är lönsam, framgångsrik, driven, effektiv och status.

Källa: Undersökning bland 1300 chefer gjord av Ledarna i samarbete med Shortcut.

4:e bäst på talang

Sverige väntas hamna på en fjärde plats i världen när det gäller bäst förutsättningar för att ta fram nya talanger mellan åren 2011-2015. Det visar en trendspaning som Global Talent Index från Economist Intelligence Unit gjort. USA toppar ligan, följt av Danmark och Finland.

Källa: Chef

25 procent. Så få unga chefer (personer under 40 år) har vi i Sverige. Det är det lägsta antalet i Europa.

Källa: Svenskt näringsliv

500 000

så många chefer räknar Ledarna med att det finns i Sverige.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste