Spetskompetens inom ai hittar smarta lösningar i krisen
Digitalisering
Ett 100-tal bolag och forskare har gått samman för att med spetskompetens inom ai och it som främsta verktyg hitta nya, smarta lösningar på de tuffa utmaningar som olika samhällsaktörer står inför. Det så kallade AI-uppropet stöds av bland andra innovationsmyndigheten Vinnova och har redan resulterat i ett 25-tal olika initiativ.
4 maj 2020
Leo Olsson
Ett av initiativen inom AI-uppropet handlar om 3D-printing.
Foto: Stock Adobe.
AI-uppropet, som är en del av bransch- och arbetsgivarorganisationen IT & Telekomföretagens kommunikationssatsning #vitecherupp (vi täcker upp), syftar till att skapa en gemensam plattform där olika samhällsaktörer som drabbats hårt av coronakrisen kan möta bolag och forskare med spetskompetens inom ai och it.
Initiativtagare och ”matchmaker” är Governo, ett managementkonsultbolag med inriktning på utveckling av offentlig sektor.
– Många samhällssektorer pressas hårt samtidigt som det finns andra som kan stötta. I Sverige sitter vi på världsledande kompetens inom ai och it som vi tror kan bidra till att utveckla lösningar på de tuffa utmaningarna, säger Caroline Andersson, vd på Governo.
3D-printing av reservdelar
Uppropet gick ut i slutet av mars och har redan resulterat i ett 25-tal olika initiativ. Det handlar om till exempel 3D-printing av munstycken till respiratorer, nya metoder för smittspårning i samarbete med Folkhälsomyndigheten och en chattbot hos Bris för att minska kötiderna.
– Vi är väl medvetna om att många aktörer är hårt pressade och fullt upptagna med krishantering. Vår utgångspunkt är därför att kunna stötta, utan att störa, förklarar Caroline Andersson.
Microsoft och Google
Ett 100-tal bolag, allt från stora välkända företag som Microsoft och Google till små uppstickare som gigbolaget Yepstr, har tillsammans med forskare på lärosäten som Karolinska Institutet, KTH och Linköpings universitet, anslutit sig till AI-uppropet.
Även Sveriges innovationsmyndighet Vinnova stöttar med ett bidrag på 500 000 kronor.
– Den här typen av katalysatorer och plattformar som kopplar ihop olika kompetenser spelar en viktig roll för att snabbt kunna möta komplexa behov. Speciellt nu då många möten och arrangemang är inställda krävs nya kontaktvägar för att Sverige med gemensamma krafter ska kunna ta vara på möjligheterna och hitta nya lösningar för att ta oss ur krisen, säger Laurent Saunier, enhetschef på Vinnova.
Hittills har resultatet av uppropet överträffat förväntningarna. Caroline Andersson uppmanar nu fler att ansluta sig, såväl företag och lärosäten som olika behovsägare.
– Det är fantastiskt att redan se vilken skillnad de olika aktörerna kan göra för att lätta på trycket. På lång sikt hoppas vi också att vi kan se tillbaka på detta som ett initiativ som frigjort viktig innovationskraft och riktat den mot offentlig sektor i ett läge där det behövdes som allra mest, sammanfattar hon.