Stora brister i företagens hållbarhetsrapportering: Här är exemplen

Hållbarhet Trots sitt rykte för att vara föregångare inom hållbarhetsarbete är de skandinaviska storbolagen långt ifrån perfekta när det kommer till hållbarhetsrapportering, det visar en ny undersökning.

Stora brister i företagens hållbarhetsrapportering: Här är exemplen
Ett nytt hållbarhetsindex hjälper leverantören hålla koll på kundupplevelsen. Foto: SKI

Endast hälften av de stora nordiska företagen är väl förberedda för att möta de kommande kraven inom hållbarhetsrapportering enligt European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Det avslöjar Position Greens sjätte årliga ESG100-rapport.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Studien bygger på förra årets hållbarhetsrapportering från de 300 största företagen i Norge, Danmark och Sverige, inklusive några av Europas mest välkända namn, såsom Volvo, Maersk, Carlsberg och Scatec.

Baserat på företagens offentliggöranden från 2022, avslöjar ESG100 en betydande brist i rapporteringsstandarder, med företagen i genomsnitt endast uppfyller 54% av de grundläggande ESRS-rapporteringarna.

”Skandinaviska företag tenderar oftast att vara mer framstående inom ESG-rapportering, vilket antyder att andra europeiska företag kommer att möta betydande utmaningar vid implementeringen”, skriver rapportförfattarna.

Nettonollmål

Vidare visar rapporten att majoriteten av företagen nu har klara åtaganden om att uppnå nettonollutsläpp, med 62% av företagen som har åtagit sig att nå detta mål senast år 2050.

Trots detta finns det en brist på trovärdiga övergångsplaner för att matcha de flesta klimatmålen – endast 41% av företagen har sådana planer på plats, och endast 33% har mål som verifierats av Science Based Target Initiative (SBTi).

Enligt rapportens data är de flesta företag nu redo att rapportera sina utsläpp. Dock finns det fortfarande brister i rapporteringen. 15 procent av företagen rapporterar inte ens sina utsläpp inom Scope 1, 25 procent underlåter att rapportera sina Scope 2-utsläpp, och 31 procent rapporterar inte sina Scope 3-utsläpp.

”Korrekt utsläppsrapportering är viktig för att tillhandahålla investerare den nödvändiga informationen för beslut som rör klimatpåverkan, risker och möjligheter. Eftersom Scope 3-utsläpp kan vara upp till 11 gånger större än ett företags direkta utsläpp, är det avgörande att korrekt rapportera alla tre typer av utsläpp”, skriver Position Green i rapporten.

Joachim Nahem, styrelseordförande och medgrundare av Position Green, påpekar att ESG100-rapporten fungerar som en tydlig indikator för företag, aktieägare och potentiella investerare både inom och utanför Europa angående de utmaningar som de står inför.

– ESRS kommer att vara den djupaste, bredaste och mest noggranna uppsättningen av ESG-regler som någonsin införts, och förberedelserna för detta är helt avgörande, säger han i en kommentar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste