Tv: Bringselius krossar fördomar om tillitsbaserad styrning

Styrning Tillitsbaserad styrning är mer än bara ett trendbegrepp. Det är en absolut nödvändighet för att lyckas leda med framgång. Det menar Louise Bringselius, som i avsnitt fyra av Kvalitetsmagasinets utbildnings-tv berättar om falsk tillit och andra fallgropar - samt sticker hål på vanliga myter.

Tv: Bringselius krossar fördomar om tillitsbaserad styrning

Internationell brottslighet och klimathotet är bara två av många växande globala utmaningar. För att hantera dessa krävs tillit och lyhördhet mellan stater, organisationer och individer. Samtidigt är begreppet tillitsbaserad styrning fortfarande ett kontroversiellt begrepp i vissa kretsar. Louise Bringselius, docent och forskare i organisation och ledning, vill sticka hål på fördomarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Tillit är inte fri lek. Tillit är en väldigt tydlig ram. Ramen består exempelvis av mål, lagstiftning och budget. Men innanför ramen måste vi våga använda hela den palett av kompetens som finns där, säger Louise Bringselius.

Den tillitsdelegationen som dåvarande regeringen tillsatte 2016 var en reaktion på en kritikstorm från forskarsamhället. Forskare inom flera olika fält uttryckte frustration över ett systemfel som ledde till en massiv outnyttjad kompetens.

– Människor som är anställda förväntas att vara följsamma och lydiga. Väldigt många arbetsplatser vittnar om en tystnadskultur. Vi måste öka tilliten annars kan vi inte ta vara på den kunskap, kreativiteten och motivation som redan finns där, i både privat och offentlig sektor.

Enligt Louise Bringselius kan ett av skälen till att tillitsmotstånd vara att man helt enkelt inte mäktar med att hantera de problem som kan uppstå under implementeringen, vilket leder till en slags kollektiv bestraffning förklarar hon.

– Det kan yttra sig genom att ledningen väljer att istället detaljstyra hela gruppen, för att man inte orkar hantera den som inte kan hantera tillit.

Louise Bringselius hoppas att kritiker ska ta del av den internationella omfattande tillitsforskningen som finns att tillgå.

– Det är också viktigt att se att det inte ett berg man står inför. Det finns redan en mängd arbetssätt som redan är tillitsbaserade, och se gärna stjärnorna i de egna leden. För att arbeta tillitsbaserat är en nödvändighet för att lyckas.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.