Den svenske fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson från lilla Torsby i Värmland gör just nu stor succé som förbundskapten för det traditionstyngda engelska fotbollslandslag som, efter en usel start på kvalspelet, närapå mirakulöst kvalificerade sig till sommarens VM-slutspel i Japan och Sydkorea. I lagets öppningsmatch ställs man mot Sverige som på grund av Svennis hamnat i fokus inte bara som motståndare, utan minst lika mycket för den ledarstil han representerar.
Konsensusorienterad
Att leda det engelska landslaget anses som ett av fotbollsvärldens svåraste jobb. Förutom att omgivningen är extremt krävande har de flesta företrädare inte lyckats få världsstjärnorna att dra åt samma håll. Svennis sätt att leda det problemfyllda laget har gjort att brittiska och intenationella företagsorganisationer har vänt sina blickar mot Sverige för att se om näringslivets nästa förebilder finns att hämta där. Julian Burkinshaw vid London Business School har under flera år studerat den svenska ledarstilen. Han säger i en intervju i BBC News att den svenska managementstilen har en rad karakteristiska drag. För det första är den väldigt konsensusorienterad och ganska pragmatisk. Han menar att individer aldrig får stå i vägen för bra beslut. Till skillnad från i England finns det även en ovanlig kombination av en väldigt öppen diskussion som samtidigt är hövlig, och tillsammans bildas ett tillåtande klimat där högre chefer lyssnar på lägre.
Betonar laget
Den svenska stilen byggd på konsensus har också Sven-Göran Eriksson visat sig omfatta. Efter en VM-kvalmatch mot lilla Albanien, som vanns med 2-0, varnade Svennis spelarna för självbelåtenhet genom att säga att den dag man förlorar respekten för lagets ledare, de egna lagkamraterna och mest av allt motståndarna, är den dagen man kommer att förlora.
Han är också ytterst motvillig till att lägga skulden på någon eller några speciella, vare sig det gäller spelare eller domare. Efter den förkrossande vinsten med 5-1 i den avgörande matchen mot ärkefienden Tyskland konstaterade han att Tyskland trots allt missade flera bra målchanser. Däremot vägrade han kritisera sitt egets lags försvarsdel. Istället betonade han hela lagets betydelse för att förhindra att motståndarna får målchanser.
Likheter med Japan
Burkinshaw menar, enligt BBC News, att forskning visar att svenskar är mer kollektivistiska än individualistiska, relativt ickehierarkiska och att avståndet mellan samhällets topp och botten är ganska litet. Han menar att bland annat dessa särdrag har bidragit till att den svenska ledarstilen skiljer sig markant från den anglosaxiska och den latinska ledarstilen. Däremot finns det tydliga likheter med den japanska ledarstilen som bland annat innebär att många beslut tas genom en konsensusprocess.
Men innan nu alla internationella företag startar rekryteringen av svenska företagsledare finns det ett väsentligt faktum som bör beaktas. Sven-Göran Eriksson har under större delen av sin framgångsrika ledarkarriär verkat i sydeuropeiska länder, som till exempel Portugal och Italien. Detta har kanske inte bara synligt påverkat hans stilfulla yttre. Det har kanske i lika hög grad påverkat hans sätt att leda lag.