– Det här erbjudandet var helt enkelt för intressant att säga nej till. På SIQ har vi arbetat mycket med att visa hur kvalitetsutveckling är en grund för hållbarhetsarbetet. Nu ser jag fram emot att mer konkret och operationellt bidra till en mer hållbar värld, säger han.
Hållbarhet har också kommit in som viktig parameter i SIQ:s uppdaterade managementmodell – vad innebär det?
– Intressentbegreppet breddas och organisationer behöver se sin verksamhet ur ett större perspektiv och omfatta alla kategorier av intressenter. I managementmodellen finns alla tre dimensionerna av hållbarhet integrerade – ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Hur ser du rent allmänt på SIQ:s roll att stödja dagens kvalitetsarbete?
– SIQ är i grunden ett forskningsinstitut som ska stå för de senaste rönen om hur man leder organisationer för hållbar framgång. I den rollen är SIQ initiativtagare till forskning och formulerar resonemang, budskap och goda exempel som sprids till medlemsorganisationer och andra. Genom SIQ Akademi har vi på senare tid även utvecklat ett tydligare erbjudande kring utbildning och rådgivning baserat på SIQ:s resonemang och SIQ Managementmodell.
För några år sedan lanserade ni begreppet Quality 5.0 – vad innebär det?
– Kvalitetsbegreppet har under århundraden utvecklats i ett antal steg. I det allra senaste steget utvecklas det till ”societal satisfaction”. Framgångsrika organisationer ska självfallet ha nöjda intressenter och kunder, men även ge ett tydligt positivt bidrag till samhället utifrån sina organisatoriska förutsättningar.
Du har rekryterats till det norska bolaget Freyr AS. Berätta lite kort om din nya arbetsgivare.
– Hållbar utveckling kräver energilagringsmöjligheter i många olika former. Freyr har siktet inställt på att bli en global koncern för tillverkning av hållbara batterilösningar för både stationära och mobila applikationer.
Vad ingår i ditt nya jobb som ansvarig för kvalitets- och verksamhetsutveckling?
– Freyr är att betrakta som en start-up, vilket innebär att en organisation behöver formas i alla dess delar – från att rekrytera kompetent personal till att etablera ett helt industriellt system. Att bygga en organisation från grunden har jag inte varit med om tidigare.
Blir det flytt till Norge nu?
– Jag börjar så smått med det norrmännen kallar en ”hybel”, det vill säga hyreslägenhet eller rum. Jag har haft många internationella jobb tidigare och lever efter principen att flytta dit jag behöver vara. Pandemin har också gjort att vi fått lära oss digitala möten och insett när det passar bäst att träffas digitalt respektive fysiskt.
Vad tar du med dig från tiden på SIQ?
– Framförallt kontakterna med alla medlemsorganisationer och andra intressenter. Det har varit otroligt givande att få inblick i och kunna bidra till så många organisationers utveckling. Förhoppningsvis kommer jag kunna behålla någon form av koppling med SIQ – det finns alltid sätt att samverka med SIQ. Men det är klart, främst kommer jag sakna mina närmaste kollegor och vill avslutningsvis passa på att nämna att det nu finns ett mycket intressant och givande jobb ledigt på SIQ.
publicerad 25 augusti 2021