Varannan stör sig på konflikträdda chefer

Ledarskap En ny undersökning visar att den chefsegenskap som anställda stör sig mest på är konflikträdsla, följt av inkompetens och för stort kontrollbehov.

Varannan stör sig på konflikträdda chefer

Andra saker som kommer fram i YouGov-undersökningen som är framtagen av arbetsglädjeexperten Christina Stielli är att endast 1 av 5 yrkesverksamma svenskar idag har sitt drömjobb och om möjligheten fanns skulle 4 av 10 svenskar byta jobb. Bland kollegor stör sig knappt hälften på för mycket gnäll.

Resultaten visar att de tre viktigaste aspekterna för att trivas på sin arbetsplats är bra lön, meningsfulla arbetsuppgifter och den egna pliktkänslan. Hela 90 procent av svenskarna tycker också att det är viktigt att ha roligt på jobbet och nyckeln till glädje på arbetsplatsen anses vara ett socialt samspel bland engagerade och jobbmotiverade kollegor.

– Alla på jobbet har ett gemensamt ansvar att det blir en god arbetsmiljö. Alla från högsta chefen till de längst ner på kedjan, säger en respondent i undersökningen.

Beteenden som hindrar
Vissa beteenden hos chefer och kollegor kan vara ett hinder mot att uppnå en välmående arbetsplats. Konflikträdsla är en chefsegenskap som varannan yrkesverksam svensk stör sig på och nära 5 av 10 stör sig på brist på kompetens hos en chef.

Bland kollegor är det istället gnäll, för mycket skitsnack och kollegor som inte når upp till den egna effektiviteten som svenskarna stör sig mest på. Varannan yrkesverksam har kollegor som gnäller ganska eller väldigt mycket och vanligaste följden av detta är nedstämdhet, irritation samt tappad lust att göra ett bra jobb.

– Nedstämdhet och irritation samt olust inför att göra ett bra jobb är väl varje arbetsgivares mardröm? Att detta då uppstår på grund av gnäll borde göra att alla tar ansvar för att minimera eller helt enkelt stoppa gnället. Jag brukar rekommendera gnällfria zoner, berättar Christina Stielli.

Läs även: Tjäna på att ta tag i konflikterna.

För 1 av 4 yrkesverksamma svenskar är ständig stress och brist på hjälp de största hindren för att inte gå till jobbet på morgonen. Hela 1 av 3 svenskar brukar ha ångest inför jobbet och många som någon gång har jobbrelaterad ångest menar att ångesten beror på övermäktig arbetsbörda. Dålig stämning på jobbet är den näst vanligaste orsaken till ångest inför jobbet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.