Deras certifikat finns med på sidan för falska dokument: ”Förjävligt”

Certifiering Vi har tidigare rapporterat om en sida som säljer falska svenska certifikat till ett ”överkomligt pris”. På sidan visas ett certifikat som tillhör ett tryckeri i Falun.
– Det här är hemskt att se, säger driftschefen Alf Linder.

Deras certifikat finns med på sidan för falska dokument: ”Förjävligt”
Alf Linder, driftschef på tryckeriet i Falun, frågar sig ifall han borde polisanmäla sidan för falska certifikat. Foto: Adobe Stock/ Scandbook

Redaktionen ringer upp Scandbook AB i Falun. Företagets certifikat för Iso14001 förekommer på en sida som säljer falska certifikat, vilket får oss att undra vad de har att göra med den illegala verksamheten. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Alf Linder, driftschef på Scandbook i Falun, säger att de inte har något att göra med verksamheten överhuvudtaget. 

– Våra certifikat är äkta. Vi har så väldigt många certifikat och är i framkant inom branschen. Det skulle aldrig komma på frågan att vi köpte något sådant, säger han. 

Han tycker att det är ”förjävligt” att företagets certifikat finns med på en sida för försäljning av falska certifikat. 

– Det här är ju… Det här är hemskt att se. Det här är ju bara att klippa och klistra och sätta upp. Det är ett jäkla jobb att få till en certifiering. Vi jobbar hårt för att vara klimatneutrala, och vi var tidiga med att gå med i Science Based Targets Initiative. Och så ser man sådana här sidor på nätet… De flesta ser ett certifikat utan att dubbelkolla äktheten, så det kan vara lätt att komma undan med en sådan sak.

Kontrollerar alltid

Alf Linder säger att Scandbook själva har satt i system att kontrollera alla leverantörer. Det måste göras, för om certifikaten inte är giltiga så får bolaget inte handla av leverantören. 

– Alla i kedjan måste uppfylla vissa krav, säger Alf Linder. 

Att kontrollera är viktigare nu än någon sin tror Linder. I och med EU:s strikta hållbarhetskrav som började gälla 2024 misstänker han att fler kommer att börja fuska. 

– Kraven för att få vara med och upphandla är jättehöga. Jag vet ett företag som var tvunget att flytta från en byggnad till an annan eftersom den första inte hade hiss. Det hindrade företaget från att certifieras, och därför fick de inte lämna anbud i en upphandling, berättar Alf Linder. 

Att förhindra den här formen av illegal verksamhet är svår, det begriper Linder. Men han ställer sig själv frågan vilken roll han har i detta scenario.

– Ska man polisanmäla?

Har du någonsin misstänkt att ett certifikat var falskt? 

– Nej, det har jag inte varit med om. Men om det skulle hända så vet man ju inte vad repressalierna blir. Det finns ju inga, avslutar Alf Linder. 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.